You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Τρύπημα στο αυτί; Passé… αυτή είναι η απάντηση που παίρνει κανείς από εφήβους και νέους κάτω των 25. Tα piercing της νεολαίας γίνονται στη μύτη, στο φρύδι, στον αφαλό και στα χείλη. Λιγότερο συχνά, αλλά… συνηθισμένα είναι τα τρυπήματα στο στήθος, στη γλώσσα, στο διάφραγμα και στα γεννητικά όργανα. Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Το microdermal piercing (εμφυτεύσιμα κοσμήματα) και τα τρυπήματα επιφανείας (surface piercing), που γίνονται στο πόδι, στο χέρι, στην πλάτη και όπου αλλού ζητήσει ο πελάτης είναι οι πιο «hot» τάσεις του body art.

Τι κινδύνους κρύβει όμως η γενίκευση του τρυπήματος; Η μόδα των τρυπημάτων σε περιοχές πλην του λοβού και η πραγματοποίησή τους όχι από επαγγελματίες, αλλά από φίλους και συγγενείς ήταν η αιτία για την πραγματοποίηση μεγάλης έρευνας σε 10.503 άτομα 16-24 ετών, στη Βρετανία. Η έρευνα –η πρώτη του είδους- πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Υγείας και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με στόχο την αποτίμηση της έκτασης των πιθανών επιπλοκών αυτής της τάσης.

Ένας στους δέκα Βρετανούς έχει τρύπημα σε σημείο πλην του αυτιού και το ένα τρίτο του δείγματος παρουσίασε προβλήματα μετά το τρύπημα (κυρίως αιμορραγία, πρήξιμο, μόλυνση). Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές οι επιπλοκές ήταν συχνότερες στα τρυπήματα της γλώσσας, των γεννητικών οργάνων και του στήθους. Το σημείο όπου εστιάζουν ωστόσο οι ερευνητές είναι άλλο: τα τρυπήματα τύπου «κάν’ το μόνος σου» αλλά και η υγεινή που ακολουθούν οι νέοι μετά το piercing. Αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που καλλιεργούν τα όποια προβλήματα.

«Απαιτούνται εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής στο χώρο όπου θα γίνει το piercing και αντισηψίας το διάστημα που θα επακολουθήσει του τρυπήματος», προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι επιπλοκές του piercing αφορούν κυρίως δεματίτιδες εξ επαφής που μπορούν να προκληθούν από αναποστείρωτα εργαλεία ή / και το μέταλλο του κοσμήματος. Επίσης, επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργικών δερματίτιδων στο σημείο του τραυματισμού (έκζεμα, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα). Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα λοιμώδη νοσήματα. Σε περίπτωση μη αποστείρωσης των εργαλείων, υπάρχει μεταφορά μικροβίων και ιών, με κυριότερα τους στρεπτόκοκκους, τους σταφυλόκοκκους και τις ηπατίτιδες Β και C, ενώ αν μετά το τρύπημα δεν ακολουθηθούν οι οδηγίες που δίνει ο piercer, υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης ή κάποιας άλλης αντίδρασης, όπως της ανάπτυξης κοκκιώματος, δηλαδή μιας σκληρίας που δεν μπορεί να υποχωρήσει στην περιοχή του τρυπήματος.

Ειδική προσοχή απαιτείτα στα τρυπήματα του φρυδιού και της μύτης από όπου περνάει σημαντικός αριθμός νεύρων και αγγείων. Επίσης, στα τρυπήματα στο στήθος, που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη γαλακτόρροια ή σε προβλήματα στους γαλακτοφόρους αδένες (στις γυναίκες), αλλά και στη γλώσσα που σύμφωνα με κάποιες μελέτες μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν στην εμφάνιση επιθηλιώματος (καρκίνου) στο στοματικό βλενογγόνο.

Ένας έμπειρος piercer και κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν και μετά το  piercing μπορούν να σας εξασφαλίσουν μοντέρνο look χωρίς κινδύνους:

* Mην επιχειρήσετε να τρυπήσετε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας μόνοι σας, σε πλανόδιο ή σε στούντιο που δεν πληροί τις βασικές προδιαγραφές υγιεινής.

* Αποφύγετε το πιστόλι. Το πιστόλι δεν αποστειρώνεται και επιπλέον τα μέταλλα των κοσμημάτων που χρησιμοποιούν είναι χειρίστης ποιότητας.

* Το piercing πρέπει να γίνεται με αποστειρωμένη βελόνα μίας χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι το εργαστήριο διαθέτει κλίβανο για την αποστείρωση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στο τρύπημα.

* Ο χώρος θα πρέπει να είναι κατάλληλα φτιαγμένος ώστε να μπορεί να απολυμανθεί.

* Pωτήστε από τι υλικό είναι φτιαγμένο το σκουλαρίκι που θα χρησιμοποιηθεί. Tο τιτάνιο είναι το ασφαλέστερο υλικό, αφού είναι απολύτως αδρανές και δεν προκαλεί αντιδράσεις και αλλεργίες. Βεβαιωθείτε ότι και αυτό έχει αποστειρωθεί.

* Φροντίστε την καθημερινή αντισηψία στην περιοχή του τρυπήματος. «Η μέθοδος αντισηψίας που θα χρησιμοποιηθεί ποικίλλει ανάλογα με το σημείο του τρυπήματος», διευκρινίζει η κ. Σακκαλόγλου.

* Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο ή κνησμό, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό.

αριθμοί

(έρευνα Επιτροπής Προστασίας Υγείας και Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής Λονδίνου)

 

 

 

 

45% όσων έκαναν piercing στα γεννητικά όργανα παρουσίασαν μετά το τρύπημα προβλήματα που τους οδήγησαν στο γιατρό

1 στα 100 piercing οδηγεί σε εισαγωγή στο νοσοκομείο

20% των τρυπημάτων γίνονται υπό αμφίβολες συνθήκες και από μη ειδικούς

2 φορές πιο συχνό είναι το piercing των γεννητικών οργάνων στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες

Λίγη ιστορία

Oι ρίζες του piercing χάνονται στο χρόνο. Η ιστορία του τρυπήματος ισοδυναμεί με «ταξίδι» που περνά από όλες τις ηπείρους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της διαδρομής είναι ότι στο πλαίσιό της αναγνωρίζει κανείς ότι όλα τα είδη του σύγχρονου piercing (πλην του αφαλού – αγαπημένου σήμερα τρυπήματος των γυναικών) υπήρχαν από πολύ παλιά για λόγους θρησκευτικούς, τελετουργικούς, κοινωνικούς, αισθητικούς και θεραπευτικούς.

Στη Δύση, το piercing της μύτης έφτασε αρχικά από τους hippies. Εκείνοι όμως που έκαναν το τρύπημα των αυτιών και άλλα είδη piercing (χείλη, φρύδι, θηλή, μύτη, γλώσσα) δημοφιλή και τελικά αποδεκτά, ήταν τα κινήματα των punk και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Ως τη δεκαετία του ‘80 το piercing στη χώρα μας θεωρείτο taboo. Ειδικά στους άντρες θεωρείτο στοιχείο θηλυπρέπειας. Κατακριτέο ήταν και το τρύπημα σε άλλο μέρος τους σώματος, γιατί είχε το συνειρμό περιθωριακών ομάδων (ναρκομανών, χούλιγκανς). Απαγκιστρωμένο πια από κοινωνικές επικρίσεις, το piercing σήμερα αποτελεί μόδα, μέσο προσωπικής έκφρασης και ιδιαιτερότητας. Χωρίς να «κουβαλά» χαρακτηριστικά και γνωρίσματα κοινωνικών ομάδων, θεωρείται απλά … καπρίτσιο των νέων.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

September 2019
M T W T F S S
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud