You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Την επιτακτική ανάγκη θέσπισης ενός Εθνικού Πλαισίου Κινήτρων για την Κυκλοφορία των εν ισχύ και εγγεγραμμένων στο Κοινοτικό Μητρώο Ορφανών Φαρμάκων στην Ελλάδα, υπογράμμισε σε ενημερωτική συνάντηση η φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion, τονίζοντας ότι η συμβολή των Αρχών Υγείας και επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των βέλτιστων στρατηγικών παρέμβασης.

Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ε.Ε, έχει υποχρέωση να εναρμονιστεί με τους δύο Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (Ε.Κ. 141/2000 & Ε.Κ. 847/2000) και να θεσπίσει ένα Εθνικό Πλαίσιο Κινήτρων για την Κυκλοφορία των εν ισχύ Ορφανών Φαρμάκων στη χώρα μας. Στη συνέχεια, τα κίνητρα αυτά, πρέπει να κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η έλλειψη Εθνικού Πλαισίου Κινήτρων για την Κυκλοφορία των εν ισχύ Ορφανών Φαρμάκων στην Ελλάδα, δημιουργεί στρεβλώσεις στην τιμολόγηση αυτών, προκαλεί κωλύματα στη διάθεσή τους και αποθαρρύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιπτώσεις ασθενών, κάποια ορφανά φάρμακα επειδή δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, εισάγονται από το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) γεγονός που αποβαίνει εξαιρετικά επιζήμιο για την Πολιτεία. Οι εκάστοτε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πληρώνουν  πολύ υψηλότερες τιμές για την εισαγωγή αυτών των φαρμάκων, ενώ με τη σειρά του το Κράτος χάνει πολύτιμες εισφορές που αφορούν σε εισπράξεις φόρων, Φ.Π.Α., rebate, clawback, εισφορές σε ταμεία και θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού που θα εξασφάλιζε η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη χώρα μας, των εταιρειών που είναι οι κάτοχοι της άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων αυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποτελεσματικές στρατηγικές παρέμβασης στον κλάδο των ορφανών φαρμάκων, θα οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η θέσπιση δε, του Εθνικού Πλαισίου για την Κυκλοφορία των εν ισχύ Ορφανών Φαρμάκων, θα ενθαρρύνει την έλευση μεσαίων ή μικρών εταιρειών βιοτεχνολογίας με ορφανά φάρμακα, που σήμερα δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Απώτερος στόχος όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων, είναι η διασφάλιση της έγκαιρης και απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στις καινοτόμες θεραπείες τους με ορφανά φάρμακα. Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι οι δράσεις που αναλαμβάνουμε ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, ώστε να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Actelion, κα Ελένη Γ. Τέντου, είπε σχετικά «Έως σήμερα, παρά τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα, αναγνωρίζουμε ότι η Πολιτεία φροντίζει, ώστε οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα να έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες τους με ορφανά φάρμακα. Και αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι κανείς από τους ασθενείς μας σε θεραπεία δεν στερήθηκε το φάρμακό του. Σε αυτό το περιβάλλον, βρισκόμαστε σε συνεχή  εγρήγορση, ώστε  οι  ασθενείς να εξασφαλίζουν την έγκαιρη και συνεχόμενη θεραπευτική τους αγωγή. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Actelion, με την αποδεδειγμένη εξειδίκευση και δράση της στο πεδίο των Ορφανών Φαρμάκων και των Σπάνιων Παθήσεων, μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια των αρμόδιων φορέων και Αρχών Υγείας για την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών στον κλάδο. Πεποίθησή μας αποτελεί, ότι μπορούμε όλοι μαζί να συνδράμουμε στην προώθηση της καινοτομίας στη χώρα μας».

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Actelion με τη δράση της σε Ελλάδα και εξωτερικό, παράγει και προωθεί την καινοτομία, μία αξία, αποτυπωμένη στο DNA της εταιρείας και κομμάτι της ταυτότητάς της. Στην Ελλάδα του σήμερα, που βιώνει μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Actelion συνεχίζει να στηρίζει τους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από σπάνια νοσήματα, διατηρώντας παράλληλα την έντονη επιχειρηματική της δραστηριότητα, προς όφελος της  Ελληνικής οικονομίας.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud