You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

MasterCard: Έρευνα για το… βρώμικο χρήμα

Η πλειοψηφία (69%) των Ελλήνων θεωρεί τα μετρητά (χαρτονομίσματα και κέρματα) βρώμικα ή ανθυγιεινά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την MasterCard, μόνο 1 στους 5 πλένουν τα χέρια τους αφού τα κρατήσουν.

Η πανευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 καταναλωτές από 12 χώρες, τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η χρήση μετρητών κατατάσσεται ως πιο ανθυγιεινή από τα χερούλια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα κοινόχρηστα τρόφιμα, όπως τους ξηρούς καρπούς στα μπαρ, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια χρήσης βρώμικου χρήματος.

Τα 3/4 των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν μετρητά, λόγω των μικροβίων που μπορεί να περιέχουν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πλένουμε τα χέρια μας μετά την ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, όπως το άγγιγμα ενός ζώου (46%) ή τη μεταφορά με μέσα μαζικής μεταφοράς (36%).

Ο Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα:

«Το γεγονός ότι παραπάνω από 2/3 Ελλήνων, πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, είναι ενδεικτικό της δυνατότητας που έχει η χρήση των καρτών στην ελληνική αγορά. Είμαι βέβαιος ότι η χρήση καρτών, καθώς και ανέπαφων πληρωμών, θα αυξηθεί σίγουρα στο μέλλον, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες θα συνειδητοποιούν, όχι μόνο ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, αλλά και ότι οι κάρτες παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και πιο χαρούμενη».

Πιο συγκεκριμένα, οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις έναντι μετρητών, στην Ελλάδα, είναι οι πληρωμές με κάρτες (45%) και οι πληρωμές με κάρτες ανέπαφης τεχνολογίας (43%). Το ένα τέταρτο των Ελλήνων (26%) δηλώνει ότι δεν θα ήθελε τα μετρητά τους να αγγίζονται από δεκάδες ξένους πριν τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, ενώ και έξι στους 10 (60%) Έλληνες θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν μια κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών αντί για μετρητά.

Μία αρχική έρευνα που διεξάχθηκε από τη MasterCard και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 2013 , υπογράμμισε ότι το μέσο χαρτονόμισμα των Ευρωπαϊκών τραπεζών περιείχε 26.000 βακτήρια, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Σχολιάζοντας την απροθυμία μας να κόψουμε τη συνήθεια δαπάνης μετρητών, η ψυχολόγος Donna Dawson τόνισε: “Τα χρήματα”, με τη μορφή των χαρτονομισμάτων και κερμάτων είναι η μεγαλύτερη μορφή ορατής οικονομικής δύναμης και ατομικής επιτυχίας που φέρει ο άνθρωπος. Είναι δύσκολο, λοιπόν, για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αρνητικές συσχετίσεις με τα χρήματα. Ο λόγος για το συχνά μεγάλο χάσμα στην έρευνα μεταξύ του τι λέμε και τι κάνουμε είναι η έλλειψη της “σύνδεσης”: μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι τα χρήματα συλλέγουν μικρόβια, αλλά δεν συνδέουμε ασθένειες με τη χρήση των χρημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα της MasterCard 4 στους 10 (37%) Ευρωπαίους ισχυρίζονται ότι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν τουλάχιστον μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, προκειμένου να είναι πιο υγιεινή, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί μία κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών αντί για μετρητά.

Ο Chris Kangas, επικεφαλής των ανέπαφων πληρωμών για τη MasterCard Ευρώπης πρόσθεσε: “Το πιο εμφανές πόρισμα της μελέτης του τρέχοντος έτους είναι ότι παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τις παγίδες υγιεινής των μετρητών, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια δαπάνης τους. Η αξιοποίηση ανέπαφων μεθόδων πληρωμής δεν είναι μόνο ένας καινοτόμος τρόπος για να πληρώσει κανείς, αλλά βοηθά επίσης να εξαλειφθούν ορισμένα από τα βακτήρια και τα μικρόβια που γνωρίζουμε ότι μεταδίδονται κατά τη χρήση χαρτονομισμάτων ή κερμάτων”.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

October 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud