You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Kάπνισμα: Βλάπτει την υγεία και την… τσέπη!

Την ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας για τον έλεγχο του καπνίσματος στην Ελλάδα, που αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες νοσηρότητας, τόνισε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.), στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015 (31 Μαΐου). Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό στο σύνολό τους, υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ετησίως.

Το υψηλό φορτίο νοσηρότητας/θνησιμότητας του καπνίσματος, όπως αναμένεται, επιβαρύνει με σοβαρό κόστος τα συστήματα των χωρών αλλά και την κοινωνία εν γένει. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οικονομικές συνέπειες του καπνίσματος (δαπάνες αιτιολογικώς σχετιζόμενων νοσημάτων και απώλεια παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας) εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ποσοστό 1-1,5% του ΑΕΠ των χωρών – μελών της.

Στην Ελλάδα, περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο. Οι δαπάνες για σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις αναλογούν στο 14,4% της των συνολικών δαπανών υγείας, φτάνοντας περίπου στα €3,4 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για νοσήματα ή παθήσεις όπως η νοσογόνος παχυσαρκία (€1,2δισ.) και ο διαβήτης (€2,3δις). Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το εκτιμώμενο αυτό ποσό δεν περιλαμβάνει άλλες σημαντικές δαπάνες που σχετίζονται με αναπηρία, απώλεια ημερών εργασίας λόγω ασθένειας (DALYs), κόστη από ασθένειες – επιπλοκές εξαιτίας του ενεργητικού καπνίσματος αλλά και νοσήματα που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.

 

Απαραίτητη η παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας για τον έλεγχο του καπνίσματος

Στη χώρα μας, παρά τη σχετική βελτίωση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος, η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών και μέτρων με τη στήριξη της Πολιτείας παραμένει κομβικής σημασίας. Μόνο έτσι θα μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των υγειονομικών δεικτών και ελάφρυνση των δαπανών υγείας από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, που προκαλείται από το κάπνισμα.

Η Ε.Π.Ε., βάσει προτείνει βασικούς άξονες δράσης, προκειμένου η χώρα μας να πάψει να αποτελεί αρνητικό παράδειγμα στον τομέα της δραστηριοποίησης για τον έλεγχο του καπνίσματος. Συγκεκριμένα:

o Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος χωρίς καμία εξαίρεση

o Ενίσχυση της λειτουργίας των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος

o Ενημέρωση του κοινού για την ύπαρξη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος. Στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ε.Π.Ε. κατέδειξαν ότι οι καπνιστές δε γνωρίζουν τι είναι τα Ιατρεία Διακοπής και πώς μπορούν να τα προσεγγίσουν.

o Ενημερωτικά προγράμματα. Η Ε.Π.Ε. έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα εκστρατειών και προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος. Ένα από αυτά, το πρόγραμμα διαδραστικής μάθησης «Πάρε Ανάσα» που έχει στόχο τη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών σε παιδιά και εφήβους για την αποφυγή του καπνίσματος και περιλαμβάνει Αφήγηση, Βιωματικές δραστηριότητες, Ενημέρωση, Παιχνίδια ρόλων, Θεατρικά δρώμενα, Βιωματικές ασκήσεις και τραγούδια ενώ επεκτείνεται και σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

o Αποζημίωση των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος

o Νέα Ευρωπαϊκή Ντιρεκτίβα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέες οδηγίες, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν: την υιοθέτηση των εικονο-μηνυμάτων στα πακέτα των τσιγάρων, ώστε να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για τους νέους, μέτρα για το λαθρεμπόριο, έλεγχο της πώλησης τσιγάρων μέσω διαδικτύου, εφαρμογή προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.ά.

Η νέα Ευρωπαϊκή Ντιρεκτίβα θα ισχύσει για 20 έτη κι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μέσα σε 5 χρόνια σε:

Μείωση-πρόληψη του αριθμού νέων καπνιστών, που θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μείωση στη χρήση του καπνού

Μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 2,4 εκατ.

Όφελος 506 εκατ. ευρώ λόγω της ετήσιας μείωσης σε έξοδα περίθαλψης

Καθαρό κέρδος σε θέσεις εργασίας: 2234 θέσεις εργασίας

Καθαρό όφελος στην οικονομία: 4 δις ευρώ

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

September 2020
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud