You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Γράφει ο Σωτήριος Μίνως Κουβελάς,  Χειρουργός Οδοντίατρος DDS MSc, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιολογίας Στόματος, Εκπαίδευση στην τεχνολογία cad/cam, Κλινική εφαρμογή της Ρομποτικής Οδοντιατρικής

 

 

Η τεχνολογία cad/cam είναι το  μέσο της ρομποτικής Οδοντιατρικής που δίνει τη δυνατότητα στον Οδοντίατρο να δημιουργεί Ολοκεραμικές αποκαταστάσεις  όπως στεφάνες (θήκες), ένθετα, επένθετα και όψεις πορσελάνης σε ένα μόνο ραντεβού, χωρίς μεταλλικό σκελετό.

Τα πλεονεκτήματα δεν περιορίζονται μόνο στην ταχύτητα των αποκαταστάσεων, παρά στο μέσο με το οποίο δημιουργούνται αυτές. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο που  χρησιμοποιείται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας ρομποτικός μύλος, τα οποία από φέτος θα χρησιμοποιούνται και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου θα διδάσκεται η χρήση τους στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τους. Υπάρχουν ελάχιστοι Οδοντίατροι της Ρομποτικής Οδοντιατρικής στην Ελλάδα.

Για να δημιουργηθεί λοιπόν μια  αποκατάσταση, λαμβάνεται μια σειρά ενδοστοματικών φωτογραφιών καταγράφοντας και τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια του δοντιού και των ούλων. Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι  δεν λαμβάνονται πλέον αποτυπώματα από το στόμα του ασθενούς, αφού η κάμερα δίνει με εξαιρετική ακρίβεια τα δεδομένα που απαιτούνται.

Σε λίγα μόλις λεπτά από τη λήψη των φωτογραφιών, ο Οδοντίατρος σχεδιάζει τρισδιάστατα στον υπολογιστή την αποκατάσταση. Ακολουθεί η τοποθέτηση ενός κύβου πορσελάνης στο ρομποτικό μύλο και δίνεται η εντολή για τη σμίλευση της αποκατάστασης. Σε 15 περίπου λεπτά, η θήκη, το επένθετο, ή η όψη της πορσελάνης έχουν ήδη δημιουργηθεί και εμφιαλώνονται σε ειδικούς φούρνους. Στη συνέχεια, απλά,  συγκολλούνται στο στόμα.

Η αισθητική απόδοση των ολοκεραμικών αποκαταστάσεων είναι τέτοια, που κανείς θα έλεγε  ότι ακόμη και ένας Οδοντίατρος δεν αντιλαμβάνεται εύκολα τη διαφορά τους από ένα υγιές δόντι.

Η άμεση αποκατάσταση σε ένα μόνο ραντεβού απλοποιεί τη θεραπεία και βοηθά τον ασθενή να γλιτώσει και χρόνο, ταλαιπωρία και χρήματα. Η ρομποτική αποκατάσταση υπερέχει σε αισθητική και λειτουργικότητα  σε σύγκριση με τις υπόλοιπες προσθετικές τεχνικές.

Επίσης, καθιστά δυνατή τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αποκαταστάσεων, χωρίς μεταλλικό σκελετό στη δομή τους, ώστε να διαθέτουν μεγαλύτερη αισθητική και βιοσυμβατότητα, χωρίς ωστόσο να υπολείπονται σε αντοχή.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του internet, καθώς ο Οδοντίατρος που χειρίζεται την τεχνολογία cad/cam συνδέεται απ’ ευθείας ψηφιακά με εξειδικευμένα Οδοντοτεχνικά εργαστήρια για τη δημιουργία πιο σύνθετων Οδοντοτεχνικών αποκαταστάσεων (π.χ.  γέφυρες πολλών δοντιών και αποκαταστάσεις επί εμφυτευμάτων καθώς επίσης και η εφαρμογή στην παιδοδοντιατρική  αλλάζοντας οριστικά τις ανοξείδωτες στεφάνες, σε κάτι πολύ πιο αποδεκτό αισθητικά).

Με τον ίδιο μηχανισμό, στέλνει ψηφιακά όλες τις πληροφορίες των αποκαταστάσεων. Στη συνέχεια,  το  εξειδικευμένο στην τεχνολογία cad cam Οδοντοτεχνικό εργαστήριο κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των υγιών δοντιών σε 2 μόλις ημέρες, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής με πολλά ραντεβού και το κυριότερο, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει τους αστάθμητους παράγοντες μιας συμβατικής Οδοντοτεχνικής εργασίας που απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο από την πλευρά του ασθενή.

Τελικά, η κοινή ομολογία των ασθενών που έχουν στο στόμα τους αποκαταστάσεις cad/ cam είναι ότι η επίσκεψη στον Οδοντίατρο γίνεται ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, ενώ η αισθητική απόδοση και η εξάλειψη της ταλαιπωρίας τους ανταμείβει και με το παραπάνω!

Eπίσης είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με εξειδικευμένο Χειρουργό – Οδοντίατρο στην Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική

 

Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

  • Αμεση αποκατάσταση σε ένα μόνο ραντεβού
  • Εξαιρετική αισθητική και λειτουργική ακρίβεια της αποκατάστασης.
  • Αποκαταστάσεις χωρίς μεταλλικό σκελετό στην δομή τους, που αυξάνουν την  αισθητική χωρίς να υπολείπονται σε αντοχή..
  • Στόχος του κάθε οδοντίατρου με την μέθοδο Cad/Cam  είναι ο ασθενής να νοιώθει λόγω της  τελειότητας της  εφαρμογής ότι το δόντι που έχει αποκατασταθεί είναι ένα υγιές δόντι.

 

ΕURODENTICA SPECIALIZED DENTAL CARE, Πατησίων 150 & Αγίου Μελετίου, Αθήνα, Tηλ./Fax  210 8257 050

www.eurodentica.gr,info@eurodentica.gr    www.facebook.com/pages/eurodentica.gr

 

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud