You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

AIDS: Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους

Ο HIV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο. Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:

- Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)

- Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά

- Κολπικά υγρά

- Μητρικό γάλα

Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:

- να είναι παρόν σε κάποιο από αυτά τα υγρά

- να εισχωρήσει μέσα στο σώμα

Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορούν να μεταδώσουν τον HIV είναι:

- Κολπικό σεξ (πέος μέσα σε αιδοίο)

- Πρωκτικό σεξ (πέος μέσα σε πρωκτό)

- Στοματικό σεξ (στόμα σε πέος ή αιδοίο)

Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:

-Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών

- Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κ.λπ.

- Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες

- Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος

- Τοκετός

- Θηλασμός

 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:

- Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα

- Αγκαλιά

- Φιλί

- Μασάζ

- Χειραψία

- Τσιμπήματα εντόμων

- Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό

- Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

 

Πώς θα αποφύγω τη μόλυνση με HIV;

Ο HIV είναι ένας ιός που μολύνει τους ανθρώπους όταν εισέρχεται στα κύτταρα του αίματος. Για να αποφύγετε τη μόλυνση με HIV, πρέπει να εμποδίσετε το αίμα, σπέρμα, κολπικό υγρό, η μητρικό γάλα κάποιου μολυσμένου ατόμου να μπει στο σώμα σας μέσω του στόματος, του αιδοίου, του πρωκτού, της κορυφής του πέους ή πληγών του δέρματος.

 

Κινδυνεύω;

Κάποιες συμπεριφορές είναι περισσότερο επικίνδυνες από άλλες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο παράγοντας επικινδυνότητα δεν είναι το άμεσο αίτιο της ασθένειας. Ο HIV προσβάλει ανθρώπους σε κάθε σημείο του φάσματος επικινδυνότητας και πολλοί άνθρωποι που θεωρούνται ως “υψηλού κινδύνου” δεν μολύνονται ποτέ. Η κατανόηση του παράγοντα επικινδυνότητας μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε καλύτερα το ρίσκο σας.

Κάποιες από τις πιο επικίνδυνες συμπεριφορές είναι:

- Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό (κολπική ή πρωκτική) με οροθετικό άτομο ή με άτομο που δεν γνωρίζει αν είναι HIV θετικό ή αρνητικό.

- Συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων

- Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με επαγγελματίες

- Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών

- Κοινή χρήση συριγγών

- Χρήση μη αποστειρωμένων βελονών για τρύπημα αυτιών και τατουάζ

Κάποιες από τις λιγότερο επικίνδυνες συμπεριφορές είναι:

- Σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) με προφυλακτικό

- Στοματικός έρωτας

Άλλοι παράγοντες επικινδυνότητας:

- Κάποια άλλοι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος όπως έρπης, χλαμύδια, βλεννόρροια, τριχομονάδες ή ηπατίτιδα

- Να έχετε πέσει θύμα βιασμού

- Να έχετε κάνει έρωτα υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ

- Να έχετε γεννηθεί από μητέρα που είχε HIV

 

Προστασία

Ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό.

Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον HIV με την γνώση. Κατανοώντας πώς μεταδίδεται ο HIV και γνωρίζοντας καλά τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, είναι το κλειδί της προστασίας έναντι του ιού HIV.

Πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Οι λόγοι είναι πολλοί και φυσιολογικοί: μπορεί να φοβάστε να επιμείνετε ο σύντροφός σας να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, μπορεί να κάνετε λανθασμένες εκτιμήσεις για τους συντρόφους σας (φαίνονται τόσο νέοι, τόσο υγιείς ή είναι πολλοί καλοί για να είναι HIV θετικοί), μπορεί να είστε πότης αλκοόλ ή χρήστης ναρκωτικών ουσιών και κάνετε κάτω από την επήρειά τους πράγματα που διαφορετικά δεν θα κάνατε. Το πιο δύσκολο κομμάτι της προστασίας είναι να μάθετε να εφαρμόζετε αυτά που ξέρετε στη ζωή σας και στη συμπεριφορά σας.

Μειώστε τον κίνδυνο μόλυνσης HIV αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να σας βάλουν σε κίνδυνο και κάνετε πάντα σφαλές σεξ. Μην φοβάστε να εξετασθείτε ή να επιμείνετε να εξετασθεί και ο σύντροφός σας. Γνωρίζοντας αν έχετε HIV εσείς ή ο σύντροφός σας θα σας βοηθήσει να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις.

Μιλήστε με τους φίλους σας και τους δασκάλους σας. Επίσης, πολλοί οργανισμοί έχουν πληροφοριακό υλικό που απευθύνεται ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες: νέοι, ομοφυλόφιλοι, γυναίκες κλπ.

Καλέστε την γραμμή AIDS (Τηλ. 2107222222, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-21:00) για περισσότερες πληροφορίες.

Αν δουλεύετε σε χώρους παροχής υγείας ή σε χώρους με πιθανή έκθεση στον HIV, θα πρέπει να ζητήσετε ξεκάθαρες οδηγίες γενικής προστασίας τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζετε χωρίς εξαιρέσεις. Αν εκτεθείτε στον ιό HIV, απευθυνθείτε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά ή στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου σας.

Αν πέσατε θύμα βιασμού ή είχατε κάποιο ατύχημα (όπως σπάσιμο προφυλακτικού) και πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό HIV, τότε θα πρέπει επειγόντως να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για να πάρετε ίσως κάποια βραχυπρόθεσμη αντιρετροϊκή θεραπεία, αν κριθεί αναγκαίο.

 

Πώς χρησιμοποιείται ένα προφυλακτικό;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση του προφυλακτικού εμποδίζει την ερωτική απόλαυση, όμως τα προφυλακτικά μπορούν στην πραγματικότητα να είναι ευχάριστα και άνετα, και ταυτόχρονα να παρέχουν προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, HIV, και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τι να χρησιμοποιείτε και ποτέ;

Πρωκτική και κολπική επαφή: Τα καλύτερα προφυλακτικά για αυτή την περίπτωση είναι τα προφυλακτικά από latex με λιπαντικό. Τα προφυλακτικά που δεν είναι από latex δεν εμποδίζουν τον HIV ή άλλα ΣΜΝ, τα προφυλακτικά από πολυουρεθάνη εμποδίζουν τον HIV αλλά σπάνε πιο εύκολα από τα προφυλακτικά από latex.

Στοματικός έρωτας: Δοκιμάστε μη λιπαντικά προφυλακτικά ή προφυλακτικά με γεύσεις. Οτιδήποτε και αν κάνετε, μην δεχτείτε σπέρμα στο στόμα σας.

Ερωτικά βοηθήματα: Δονητές, ή οτιδήποτε άλλο και αν χρησιμοποιείτε, φορέστε του προφυλακτικό. Μην αλλάζετε από κολπική σε πρωκτική επαφή, ή από ένα άτομο σε άλλο με το ίδιο προφυλακτικό.

Πρόσθετα λιπαντικά: Αυτό μπορεί να σας παρέχει περισσότερη προστασία αποφεύγοντας την δημιουργία αμυχών και μπορεί να κάνει την επαφή πιο ευχάριστη. Πάντα να χρησιμοποιείτε λιπαντικά με βάση το νερό, όπως το Κ-Υ ή το Wet. Το λάδι σπάει τα προφυλακτικά. Μην χρησιμοποιείτε βαζελίνη, κρέμες χεριών, μαγειρικό λάδι, ή λοσιόν.

 

Χρήσιμες οδηγίες:

Σιγουρευτείτε ότι τα προφυλακτικά είναι καινούργια και τσεκάρετε την ημερομηνία λήξης τους. Πετάξτε τα προφυλακτικά που έχουν λήξει, που είναι ζεστά, ή που έχουν μείνει στην τσέπη σας για πολύ καιρό. Αν πιστεύετε ότι κάποιο προφυλακτικό είναι ελαττωματικό, χρησιμοποιήστε ένα καινούργιο. Εσείς και ο/η σύντροφός σας το αξίζετε.

Ανοίξτε τη συσκευασία προσεκτικά, χωρίς να σκίσετε το προφυλακτικό. Μην ανοίγετε τη συσκευασία με τα δόντια.

Φορέστε το προφυλακτικό όταν το πέος βρίσκεται σε στύση και πριν ακουμπήσει κάποιο μέρος του σώματος του συντρόφου σας. Αν το πέος δεν έχει υποστεί περιτομή, θα πρέπει να τραβήξετε το δέρμα του πέους προς τα πίσω πριν φορέσετε το προφυλακτικό.

Βεβαιωθείτε ότι φορέσατε το προφυλακτικό από την σωστή πλευρά. Πρώτα ξετυλίξτε το ένα εκατοστό για να δείτε από πια πλευρά ξεδιπλώνεται. Μετά κρατήστε την άκρη του προφυλακτικού με τα δύο σας δάχτυλα καθώς το εφαρμόζετε από την κορυφή έως την βάση του πέους. Έτσι κρατώνται οι φυσαλίδες αέρος εκτός, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν το σπάσιμο του προφυλακτικού. Επίσης αφήνει χώρο στο σπέρμα για να συγκεντρωθεί κατά την εκσπερμάτωση.

Βάλτε έξτρα λιπαντικό αφού φορέσετε το προφυλακτικό, διότι αν το βάλετε πριν μπορεί να γλιστρήσει. Προσθέστε συχνά λιπαντικό. Τα στεγνά προφυλακτικά σπάνε πιο εύκολα.

Αποσύρετε το πέος αμέσως μετά την εκσπερμάτωση, όταν ακόμα είναι σε στύση, πιάστε την βάση του προφυλακτικού και τραβήξτε έξω το πέος σιγά-σιγά (με το προφυλακτικό) έτσι ώστε το σπέρμα να μην χυθεί.

Πετάξτε το χρησιμοποιημένο προφυλακτικό αμέσως. Χρησιμοποιήστε τα προφυλακτικά μόνο για μία χρήση. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το ίδιο προφυλακτικό και για κολπική και για πρωκτική επαφή. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το προφυλακτικό που έχει φορέσει κάποιος άλλος προηγουμένως.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

October 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud