You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του ΠΟΥ “Ευρωπαϊκή Έκθεση Υγείας 2012: Σχεδιάζοντας το δρόμο προς την ευημερία», τονίζει ότι ο καρκίνος έχει αντικαταστήσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ως η κορυφαία αιτία πρόωρου θανάτου σε 28 από τις 53 τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η μόλις δημοσίευσα έρευνα EUROCARE – 5, μια πανευρωπαϊκή μελέτη για τα αποτελέσματα του καρκίνου, επισημαίνει τις σημαντικές διαφορές στη θνησιμότητα από καρκίνο, που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών.

Οι ανισότητες στη θνησιμότητα από καρκίνο έχουν τις ρίζες τους στις ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ των ευρωπαϊκών χώρες, ακόμα και μεταξύ περιοχών της ίδιας χώρας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες στην υγεία, στερώντας τους καρκινοπαθείς από την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται.

Η αυξανόμενη επιβάρυνση από τον καρκίνο, που βιώνουμε στην Ευρώπη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνον για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά θα αποτελέσουν επίσης μια σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Η γήρανση του του Ευρωπαϊκού πληθυσμού οδηγεί σε μια εκθετική αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου, τέτοια που, μέσα στη διάρκεια ζωής μας, ένας Ευρωπαίος πολίτης θα υποκύπτει σ’ αυτή τη θανάσιμη ασθένεια κάθε 10 δευτερόλεπτα. Για να σταματήσει αυτή η επικείμενη επιδημία καρκίνου, πρέπει να δράσουμε τώρα!

Kατά τη 4η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου 2014, η ECPC-European Cancer Patient Coalition, ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο και 342 οργανώσεις μέλη του σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με την European Cancer Concord (ECC), την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά του Καρκίνου, ζητούν από τους Ευρωβουλευτές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

1. Να κάνουν τον καρκίνο προτεραιότητα στη πολιτική ατζέντα και να ασχοληθούν με τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους κάθε μέρα της ζωής τους σε όλη την Ευρώπη

2. Να αντιμετωπίσουν αυτές τις απαράδεκτες ανισότητες με τη καθιέρωση ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου, που εγγυάται βελτιωμένο πρότυπο ογκολογικής περίθαλψης για τους Ευρωπαίους ασθενείς με καρκίνο

3. Να υποστηρίξουν το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να λαμβάνουν αυτό το βέλτιστο επίπεδο ογκολογικής περίθαλψης, όπου και αν ζουν και ανεξάρτητα από το εισόδημά τους

4. Να δραστηριοποιηθούν ενεργά στην Εuropean Cancer Concord (ECC), μια ισότιμη εταιρική σχέση ασθενών, οργανώσεων ασθενών, ερευνητών και διακεκριμένων επαγγελματιών υγείας στο τομέα της ογκολογίας

5. Να υιοθετήσουν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο, μιας Χάρτας για αλλαγή στην ογκολογική περίθαλψη στην Ευρώπη.

6. Να στηρίξουν τη Συμμαχία Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου, MEPs against Cancer (M.A.C.), από όλα τα εκπροσωπούμενα κόμματα, έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να αναγορευθεί σύντομα σε «ομάδα συμφερόντων» του Ευρω-Κοινοβουλίου για να εκπροσωπεί δραστήρια θέματα σχετικά με τον καρκίνο

7. Να ενθαρρύνουν και να παρέμβουν για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τους Επιζώντες του Καρκίνου, για την αντιμετώπιση των αναγκών των άνω των 14 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, που ζουν με τον καρκίνο .

Καλούμε

5. Τα υποψήφια νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσουν τη καταπολέμηση του καρκίνου σταθερά και με διαφάνεια κατά τη διάρκεια της θητείας τους και να συμμετάσχουν στην Συμμαχία Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου, MEPs against Cancer (M.A.C.)

6. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

α. Να θέσει τον καρκίνο ψηλά στη πολιτική ατζέντα

β. Να υποστηρίξει την ερευνητική αριστεία στην ογκολογία και τη μετάφραση της σε μετρήσιμα οφέλη για τους Ευρωπαίους ασθενείς με καρκίνο

γ. Να παρουσιάσει ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, σύμφωνα με το άρθρο 20 των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη μείωση του άχθους του καρκίνου ( Λουξεμβούργο, 10 Ιουνίου 2008) : ” το οποίο θα ασχοληθεί με όλες τις πτυχές του γενικού ελέγχου του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, του έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου, της διάγνωσης, της θεραπείας, της αποκατάστασης και της παρηγορητικής φροντίδας μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης και το οποίο θα εξετάσει το κατάλληλο πλαίσιο για αποτελεσματικές πολιτικές ελέγχου του καρκίνου και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου» .

Τονίζουμε με έμφαση την ανάγκη τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακούν και να ανταποκρίνονται στη φωνή των Ευρωπαίων ασθενών με καρκίνο.

Ο καρκίνος δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα, δεν γνωρίζει όρια, είτε γεωγραφικά ή κοινωνικά – επηρεάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας μας. Δεν είναι πρόβλημα ενός κράτους, πρέπει όλοι να συμβάλουν στη λύση. Ως εκ τούτου, ως Ευρωπαίοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, ερευνητές, βιομηχανία και πολιτικοί, ενωμένοι στο στόχο μας να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας εχθρός – τον Καρκίνο.

“Η ανταπόκριση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουκαι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σ αυτή τη πρόσκληση σε δράση είναι ζωτικής σημασίας» είπε ο Καθ. Francesco de Lorenzo, Πρόεδρος της European Cancer Patient Coalition.

Πρόσθεσε ότι “Διαφορετικά, αντιμετωπίζουμε επιδημία καρκίνου που δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις μόνον για τον ασθενή, αλλά θα έχει επίσης καταστροφικές επιπτώσεις στα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και στην Ευρωπαϊκή κοινωνία».

“Εχουμε ανάγκη από εκπροσώπους που λαμβάνουν θέση για τον καρκίνο» είπε ο Καθ. Mark Lawler, Υπεύθυνος της European Cancer Concord, μιας παν-Ευρωπαϊκής Συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Ασθενών και επαγγελματίες υγείας, που τους ενώνει ένας κοινός στόχος στη διεκδίκηση παροχής βελτιωμένων υπηρεσιών ογκολογικής περίθαλψης στην Ευρώπη. Πρόσθεσε δε «Το να μιλάμε δεν σώζει ζωές – η δράση όμως σώζει».

 

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

November 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud