You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

1η αιτία θανάτου στην Ευρώπη αποτελούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Mε την ευκαιρία του 36ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 29-31 Οκτωβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη (Makedonia Palace), πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συνέντευξη Τύπου στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Στέφανος Φούσας, ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο τ. Πρόεδρος κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο Γραμματέας κ. Ιωάννης Κανακάκης παρουσίασαν συνοπτικά τους στόχους και το περιεχόμενο του Συνεδρίου που αφορά μια σειρά πολύπλευρων θεμάτων που άπτονται όλων των πεδίων της Καρδιολογίας.

Ο κ. Στέφανος Φούσας μίλησε ευρύτερα για τους στόχους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και του συνεδρίου, καθώς με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, θα συζητηθούν επίκαιρα και πολυσχιδή θέματα, με εξατομίκευση στην κλινική πράξη, καθώς και οι νέες εξελίξεις στην  Καρδιολογία τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία, ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ανέδειξε την αξία της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ ενημέρωσε τους παριστάμενους για την πρωτοβουλία της ΕΚΕ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για μια συνολική και σε εθνική κλίμακα αντιμετώπιση των εμφραγμάτων του Μυοκαρδίου.

Ο κ. Κώστας Τσιούφης περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας, για τη χαμηλή τιμή της LDL χοληστερόλης και για το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι, όπως επίσης για το ρόλο των νέων φαρμάκων που στοχεύουν στη PCSK9.

Επίσης ανέδειξε σημαντικά θέματα που αφορούν την πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού, ενώ τέλος μίλησε για την καινοτόμο πρόταση της τεχνολογίας για βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια.

Ο κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος κατέγραψε τη σημαντικότητα της διαδερμικής αντικατάστασης βαλβίδων και περιέγραψε την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, με χρήση βιοαπορροφούμενων stents. Επίσης για τη φαρμακευτική αγωγή με αντιαιμοπεταλιακά και την αξία ύπαρξης ενός αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου που θα δίδεται ενδοφλεβίως και όχι από του στόματος, εξασφαλίζοντας την απορρόφησή του και κατά συνέπεια τη δραστικότητά του.

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, ανέδειξε τη σπουδαιότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος “ STENT FOR LIFE”, που έχει στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Επίσης για το επόμενο μεγάλο βήμα του προγράμματος “STENT FOR LIFE”, που είναι η οργάνωση συστήματος προνοσοκομειακής διάγνωσης και έναρξη θεραπείας στο ασθενοφόρο, με κύριο στόχο την ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στους ομιλητές τόσο για το 36o Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας όσο και για ιατρικά θέματα και εξελίξεις που αφορούν το ευρύτερο φάσμα της Καρδιολογίας.

 

1η αιτία θανάτου

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στην Ευρώπη προκαλώντας σημαντική αναπηρία λόγω συμπτωμάτων στους ασθενείς. Οι καρδιακές παθήσεις και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μαζί σχετίζονται με το 40% όλων των θανάτων στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Στο επικείμενο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο ανάμεσα σε άλλα θέματα θα επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που αποτελεί την πιο συχνή αιτία θνητότητας και στη χώρα μας ανάμεσα στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ιδιαίτερα θα τονίσουμε την ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς πρόληψης στην χώρα μας. Θα αναφερθούμε στην ανάγκη μείωσης του ποσοστού καπνιστών και στους τρόπους που μπορούμε να τους βοηθήσουμε στην αποχή από το κάπνισμα, στην υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, στην καθημερινή άσκηση και στην ανάγκη λήψης και μη διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής μετά από ένα έμφραγμα μυοκαρδίου. Όταν εκδηλωθεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα ενεργώντας άμεσα, καλώντας ασθενοφόρο και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Η πιο αποτελεσματική και σωτήρια θεραπεία για έναν από τους πιο κοινούς τύπους εμφράγματος είναι η μηχανική διάνοιξη, των αποφραγμένων αρτηριών και η αποκατάσταση της ροής του αίματος, διαδικασία ευρύτερα γνωστή ως Πρωτογενής Αγγειοπλαστική. Ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται με την έκβαση των ασθενών μετά από την εκδήλωση ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου, είναι ο χρόνος αντίδρασης των ασθενών για την αναζήτηση βοήθειας αλλά και η καθυστέρηση του συστήματος υγείας.

Η Ε.Κ.Ε. και το ελληνικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας “ STENT FOR LIFE” έχει θέσει ως αρμοδιότητα την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Σκοπός των πρωτοβουλιών αυτών είναι η ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου διευκολύνοντας την πρόσβαση σε επεμβατικές θεραπείες αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα δίνουν έμφαση στην ταχεία μεταφορά των υψηλού κινδύνου ασθενών για την διενέργεια διαδερμικής αγγειοπλαστικής εντός (2) ωρών από την 1η επαφή με το σύστημα υγείας.

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του “STENT FOR LIFE” έγινε μέσα στο 2014 καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με το σύνθημα «Δράσε τώρα σώσε μια ζωή» και «Το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει». Η καμπάνια στοχεύει στην αναγνώριση των συμπτωμάτων, στη χρήση του ΕΚΑΒ καλώντας βοήθεια στο 166 ή στο 112, τον Πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Το επόμενο μεγάλο βήμα του προγράμματος “STENT FOR LIFE” είναι η οργάνωση συστήματος προνοσοκομειακής διάγνωσης και έναρξη θεραπείας στο ασθενοφόρο. Η προνοσοκομειακή διάγνωση με ΗΚΓ-φημα 12 απαγωγών και μεταφορά με τηλεμετρία του καρδιογραφήματος σε επεμβατικό κέντρο θα οδηγήσει σε βράχυνση των χρονικών καθυστερήσεων με αποτέλεσμα την ελάττωση της θνητότητας και της νοσηρότητας από καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανάπτυξη δικτύων αντιμετώπισης του εμφράγματος στις περιφέρειες της χώρας είναι επίσης στις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματος. Δίκτυο σημαίνει συνεργασία των νοσοκομείων με επεμβατικό τμήμα, των νοσοκομείων χωρίς επεμβατικό τμήμα και της επείγουσας βοήθειας (ΕΚΑΒ), με σκοπό την ταχεία μεταφορά των ασθενών για διενέργεια πρωτογενούς αγγειοπλαστικής.

Με όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες θεωρούμε ως Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ότι θα συνεισφέρουμε στην βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα στοχεύοντας στην πρόληψη αλλά και στην αποτελεσματική θεραπεία. Πιστεύουμε ότι το 36ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο θα συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση της Καρδιολογικής Κοινότητας αλλά και του κοινού και εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί το υψηλό επίπεδο των εισηγητών Ελλήνων και ξένων αλλά και των συμμετεχόντων.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

October 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud