You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του  Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων την Κάλυμνο 6-8 Ιουνίου 2014. Το συνέδριο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Υγειονομικών από τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν Καθηγητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας προσφέροντας καινούργιες γνώσεις και  εμπειρίες στην Καρδιαγγειακή Επιστήμη. Το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου και η άψογη διοργάνωση εντυπωσίασε όλους τους συμμετέχοντες. Ομιλητές αναφέρθηκαν στον ύπουλο δολοφόνο –στεφανιαία νόσο- που ευθύνεται για 17.1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, λόγω των παραγόντων κινδύνου (παχυσαρκία, κάπνισμα, καθιστική ζωή, υψηλή πίεση κτλ).

Ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της καλής διατροφής ακολουθώντας τη μεσογειακή δίαιτα. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε και εκπαίδευση μεσογειακής διατροφής/μοναστηριακής με προϊόντα της ελληνικής γης και θάλασσας από το Μοναχό Επιφάνειο.

Επίσης οργανώθηκαν στρογγυλά τραπέζια επάνω στην αρτηριακή πίεση και τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Σήμερα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους τρεις ενήλικες πάσχει ή κινδυνεύει να νοσήσει από υπέρταση, το σημαντικότερο παράγοντα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Από αυτούς οι τρεις στους δέκα ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ οι επτά στους δέκα παρά την ακολουθούμενη αγωγή δεν την ελέγχουν επαρκώς. Ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στη διαδερμική αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, σε περιπτώσεις ανθεκτικής υπέρτασης  παρά τη έντονη φαρμακευτική αγωγή.

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν από την εφαρμογή της πρωτογενούς  αγγειοπλαστικής στη χώρα στην αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των αιμοδυναμικών εργαστηρίων στα νοσοκομεία και φυσικά η άμεση διακομιδή των ασθενών στο πλησιέστερο νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι αυτό του χρόνου από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι τη διακομιδή του ασθενή στο νοσοκομείο πάντα μέσω του ΕΚΑΒ.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου τα Μέλη του ΔΣ της ΕΚΕ εξέτασαν δωρεάν τα παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών, προκειμένου να εγγραφούν στο δημοτικό ή να παρακολουθήσουν το μάθημα της φυσικής αγωγής.  Επιπλέον προσφέρθηκε δωρεάν έλεγχος (screening) σε ενήλικες ανασφάλιστους.

Η ΕΚΕ ανέλαβε μια πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι σώζει ζωές, το Σεμινάριο σε Ανανήπτες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Το Σεμινάριο παρακολούθησαν 230 υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και σώματα ασφαλείας από την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά.

Το γενικό αίσθημα είναι ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίο να ληφθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ιδιαίτερα τώρα που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική κρίση. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της ΕΚΕ έκλεισαν τις εργασίες του Συνεδρίου με την υπόσχεση να αναληφθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Η ΕΚΕ θα είναι πάντα ο μοχλός ανάπτυξης και μετάδοσης της γνώσης όχι μόνο στους υγειονομικούς του κέντρου αλλά και της ελληνικής περιφέρειας, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και υγεία του ασθενή όσο μακριά κι αν βρίσκεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

November 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud