You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας (ΔΟΩ), η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς (ΑΦΑ) και το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σε Έδαφος Παθολογικής Μυωπίας. Για τον λόγο αυτό συστήνεται, ειδικά στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη , να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο.

Την τελευταία δεκαετία νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν προστεθεί στην αντιμετώπιση http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231105657 – reftagarticle=1231350362#reftag=θεραπεία των παθήσεων της ωχράς. Πρόσφατα, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς (EURETINA) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δραστικής ουσίας ρανιμπιζουμάμπη επιβεβαιώθηκε με νέα στοιχεία. Ειδικά για το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς, η ρανιμπιζουμάμπη κλείνει αυτές τις ημέρες 4 έτη ένδειξης και εμπειρίας στην Ελλάδα, αναδεικνυομένη ως η μακροχρόνια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντι-VEGF επιλογή.

Η αποτελεσματικότητα της ρανιμπιζουμάμπης έχει θεμελιωθεί σε πλήθος μεγάλων, πολυκεντρικών, διπλών-τυφλών μελετών οι οποίες παρουσίασαν σημαντικά οφέλη στην οπτική οξύτητα τα οποία μάλιστα διατηρούνται για 5 έτη, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει θεραπεία λέιζερ ή όχι, ενώ η θεραπεία χορηγείται ευέλικτα και με γνώμονα πάντα τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Το δε συστηματικό προφίλ ασφαλείας των αντι-VEGF θεραπειών είναι σημαντικό στους διαβητικούς ασθενείς, καθώς οι εν λόγω ασθενείς διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και αγγειακών εγκεφαλικών ασθενειών. Επιπρόσθετα, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας είναι γύρω στα 50 έτη, πράγμα το οποίο υποδεικνύει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να απαιτείται για πολλά χρόνια, καθιστώντας το προφίλ της κάθε θεραπείας ιδιαίτερα σημαντικό για τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Η ρανιμπιζουμάμπη άλλωστε σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση στον οφθαλμό, ως ένα τμήμα Fab ειδικά σχεδιασμένο για ενδοφθάλμια χρήση το οποίο δεν ‘περνάει’ στη συστηματική κυκλοφορία, ενώ τα προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας της ρανιμπιζουμάμπης είναι καλά θεμελιωμένα μέσω εκτενούς προγράμματος κλινικών μελετών και άνω των 8 ετών κλινικής εμπειρίας σε 5 ενδείξεις (νεοαγγειακή ΗΕΩ, ΑΦΑ κεντρική & κλάδου, μυωπική ΧΝΑ και, φυσικά, Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας), ενώ για το τελευταίο περιλαμβάνει κλινικές μελέτες με έως και 5 έτη παρακολούθησης να έχουν δημοσιευτεί έως σήμερα μέσω πληθώρας μελετών όπως οι μελέτες REVEAL, RIDE, RISE, RESTORE, RETAIN, RESPOND, Protocol-I του DRCR.net κ.λπ.

Επιγραμματικά, ορισμένοι διαβητικοί ασθενείς θα εμφανίσουν Διαβητικό Οίδημα στην Ωχρά κηλίδα, διαταραχή του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού που μπορεί να επηρεάσει την όραση και να αποτελέσει αιτία τύφλωσης. Όλοι οι Διαβητικοί Ασθενείς, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται, θα πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων, ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς, δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς βυθού να παρέμβουν έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προληφθεί ακόμα και η τύφλωση, με τη βοήθεια θεραπειών οι οποίες μακροχρόνια έχουν αποδείξει ότι η εξατομικευμένη χρήση τους προσφέρει το βέλτιστο συνδυασμό αποτελεσματικότητας & ασφάλειας – όπως ακριβώς η ρανιμπιζουμάμπη.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud