You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Τερηδόνα: σιωπηλή και ύπουλη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν σε Συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τον φορέα Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα (Alliance for a Cavity Free Future – ACFF), Παράρτημα Ελλάδος, οι κ.κ. Svante Twetman – Καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παραρτήματος του φορέα ACFF, ο Συντονιστής της Διοικητικής Επιτροπής του παραρτήματος ACFF Ελλάδος Κωνσταντίνος Ουλής – Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και τα Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ACFF Ελλάδος Χ. Κουνάρη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Α. Βιέρρου – Ειδικευμένη στην Παιδοδοντιατρική, Πρόεδρος Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

H κα Κουνάρη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τερηδόνα έχει πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας σε πολλές χώρες, καθώς είναι μία «σιωπηλή νόσος» αφού η εμφάνισή της στα αρχικά στάδια δεν συνδέεται με πόνο ή άλλου είδους ενόχληση για τον ασθενή. Τα αρχικά της σημεία εντοπίζονται έως και στο 80% του διεθνούς πληθυσμού, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων και αθεράπευτων αναγκών από τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζονται διεθνώς σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και οι υπερήλικες, αλλά και στα άτομα αγροτικών περιοχών και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. «Η τερηδόνα» – είπε – «συνδέεται με κοινωνικές ανισότητες, καθώς το 80% των σοβαρών προβλημάτων εντοπίζονται στο 20% του πληθυσμού».

Εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα και στον ελληνικό πληθυσμό, με βάση τα ευρήματα μελέτης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αφού οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 5 εξαχθέντα δόντια.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στα παιδιά, με 43% των παιδιών 5 ετών και 63% των παιδιών 12 ετών να έχουν εμπειρία τερηδόνας. Η κα Βιέρρου εξήγησε ότι «τα παιδιά που έχουν τερηδόνα από πολύ μικρή ηλικία είναι πιο ευπαθή στην εμφάνιση τερηδόνας και αργότερα στην ζωή, ενώ υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως πόνος, υποσιτισμός λόγω αδυναμίας μάσησης, και, σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού».

 

Γιατί μας απειλεί;

1. Η τερηδόνα προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται.

2. Κάθε φορά που καταναλώνουμε ζαχαρούχες τροφές και ροφήματα ή γενικότερα υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά κ.α.), τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν οξέα που επιτίθενται στα δόντια και προκαλούν τη σταδιακή καταστροφή του δοντιού.

3. Η τερηδόνα εξελίσσεται σταδιακά και στα προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες στο δόντι και να χρειαστεί σφράγισμα ή ακόμα και εξαγωγή του δοντιού.

4. Στα αρχικά στάδια της τερηδόνας η καταστροφή του δοντιού είναι αναστρέψιμη με την κατάλληλη αντιμετώπιση.

5. Με τη βοήθεια του οδοντίατρου, με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να σταματήσουμε την τερηδόνα στα αρχικά της στάδια πριν η βλάβη επεκταθεί και χρειαστεί σφράγισμα ή εξαγωγή του δοντιού!

 

Ποιους επηρεάζει

Το 52,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Όμως και οι ενήλικες κινδυνεύουν! Η τερηδόνα δεν είναι παιδική ασθένεια, αφορά όλες τις ηλικίες:

• Με τη γήρανση, παρατηρείται υφίζηση των ούλων και έκθεση της ρίζας των δοντιών. Η ρίζα (οδοντίνη) είναι ευάλωτη στην τερηδόνα, κι ως εκ τούτου άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υφιζήσεις ούλων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τερηδόνα ρίζας.

• Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές π.χ. αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιϊσταμινικα, διουρητικά κ.α., προκαλούν ξηροστομία η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τερηδόνα.

• Νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, το άσθμα και ογκολογικές θεραπείες όπως ακτινοθεραπεία κεφαλής/τραχήλου και χημειοθεραπεία, σχετίζονται με την πρόκληση τερηδόνας.

• Τέλος, η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, η ελλιπής χρήση φθοριούχων σκευασμάτων και η πλούσια σε σάκχαρα διατροφή, ανεξαρτήτως ηλικίας, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τερηδόνα.

 

Πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε – σε 3 βήματα

Για να προλάβουμε την εμφάνιση της τερηδόνας ή να την σταματήσουμε όταν είναι ακόμα νωρίς, αρκούν μερικά απλά βήματα:

1. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο: Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για έλεγχο – μόνον ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει την τερηδόνα στα πολύ αρχικά στάδια και να μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Ειδικά για τα παιδιά, είναι αναγκαία η επίσκεψη στον οδοντίατρο / παιδοδοντίατρο από τη στιγμή που θα βγάλουν τα πρώτα τους δόντια και όχι αργότερα από το 1ο χρόνο της ζωής του παιδιού.

2. Καλή στοματική υγιεινή: Βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα για 2 λεπτά, 2 φορές την ημέρα.

3. Μείωση της συχνότητας κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών: Κάθε φορά που καταναλώνουμε τροφές με σάκχαρα, παράγονται οξέα που καταστρέφουν τα δόντια. Αποφεύγοντας τα σακχαρούχα σνακ και ροφήματα στο ενδιάμεσο των κύριων γευμάτων, μειώνεται η έκθεση των δοντιών στα οξέα και δίνεται χρόνος για την αποκατάσταση της βλάβης. Προσοχή στις τροφές με κρυμμένη ζάχαρη!

Μπορούμε να σταματήσουμε την τερηδόνα! Με απλά, εύκολα και οικονομικά βήματα ώστε να αποφύγουμε μελλοντικό ψυχικό και οικονομικό κόστος!

 

Αναστρέψιμη ασθένεια

Ο κ.Ουλής επεσήμανε ότι «η πάθηση δεν είναι αναπόφευκτη, καθώς μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει η εξέλιξή της στα αρχικά στάδια». Η τερηδόνα προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται και η κακή διατροφή με πολλά σάκχαρα και η ανεπαρκής στοματική υγιεινή είναι οι πιο σημαντικές αιτίες εμφάνισής της.

Κάθε φορά που καταναλώνουμε ζαχαρούχες τροφές και ροφήματα ή γενικότερα υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά), τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν οξέα που επιτίθενται στα δόντια και προκαλούν τη σταδιακή καταστροφή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τερηδόνα εξελίσσεται σταδιακά και στα προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες στο δόντι και να χρειαστεί σφράγισμα ή ακόμα και εξαγωγή του. Στα αρχικά της στάδια, η καταστροφή του δοντιού είναι αναστρέψιμη με την κατάλληλη αντιμετώπιση. Με τη βοήθεια του οδοντίατρου, με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή, η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει ήδη από τα αρχικά της στάδια πριν η βλάβη επεκταθεί και χρειαστεί σφράγισμα ή εξαγωγή του δοντιού!

 

Η άγνοια του πληθυσμού

Έντονη ανησυχία σχετικά με το πρόβλημα της τερηδόνας προκύπτει από τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με τις γνώσεις και την άποψη των καταναλωτών για την τερηδόνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.500 άτομα από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία, προκύπτει σαφώς η ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση πάνω στο θέμα της τερηδόνας σε επίπεδο δημόσιας υγείας, αφού σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) συμφώνησαν ότι δεν πιστεύουν ότι κάνουν αρκετά για την πρόληψη της τερηδόνας και το ένα πέμπτο (18%) παραδέχθηκε ότι οι γνώσεις τους για την πρόληψη της τερηδόνας είναι ανεπαρκείς ή μηδαμινές. Επίσης, πάνω από το ένα τρίτο (38%) των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα ο καθένας θα εμφανίσει τερηδόνα.

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί ότι γνωρίζει πως μπορεί να την προλάβει, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (83,2%) δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.

Το 62,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο απαιτεί το προβληματικό δόντι να τροχιστεί και μετά να σφραγιστεί. Δεν γνωρίζει ότι τα αρχικά στάδια δεν απαιτούν παρεμβατικές μεθόδους, όπως το σφράγισμα!

Περισσότεροι από τους μισούς (52,8%) θεωρούν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και δεν γνωρίζουν ότι η τερηδόνα είναι μία απειλή και για τους ενηλίκους.

Τέσσερις στους πέντε αντιλαμβάνονται ότι δεν κάνουν αρκετά για την πρόληψή της και ως απόρροια της αδράνειας, το 31% – 41% των ενηλίκων έχουν χάσει όλα τα δόντια και φέρουν ολικές οδοντοστοιχίες.

 

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

October 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud