You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

«Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα»

«Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα»
της
Βάσως Μιχοπούλου

«Οι επιστήμονες του 21ου αιώνα: ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τους εργαστηριακούς πάγκους» θα ήταν ο εναλλακτικός τίτλος του βιβλίου της βιολόγου και δημοσιογράφου Βάσως Μιχοπούλου, η οποία αναλαμβάνει να μας συστήσει 40 κορυφαίους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, που διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις συνθήκες της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας παγκοσμίως, να προχωρούν ένα βήμα μπροστά την ανθρωπότητα και να επηρεάζουν τη ζωή μας.

Πώς  και γιατί διάλεξαν το συγκεκριμένο δρόμο, τι τους ελκύει στην επιστήμη τους, τι ερευνούν και ποια είναι τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τι συναισθήματα βιώνουν μετά από μια ανακάλυψη, τι ώρα τελειώνουν από το πανεπιστήμιο, σε τι σπίτι γυρνάνε; Έχουν ζωή έξω από το εργαστήριο; Είναι ερωτήματα στα οποία απαντούν οι ξεχωριστές αυτές προσωπικότητες κάνοντας τον αναγνώστη κοινωνό της έρευνάς τους.

Οι ίδιοι σε απλή και κατανοητή γλώσσα περιγράφουν την επιστημονική τους πορεία, εξηγούν τους στόχους, τη μεθοδολογία και τη σημασία του ερευνητικού τους έργου για την Επιστήμη και την κοινωνία, καθώς και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην καθημερινότητά μας και στη ζωή μας γενικότερα.

Χάρη στο βιβλίο της Βάσως Μιχοπούλου, ο μη ειδικός αναγνώστης μπορεί να «ταξιδέψει» μαζί  με τους πρωταγωνιστές σε πολλά επιστημονικά πεδία, να εμπνευστεί από αυτές τις ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες τους και να τους ακολουθήσει ως πρότυπα σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία, ανερμάτιστη, παρακολουθεί σαστισμένη όλα όσα συμβαίνουν γύρω της και βρίσκεται εγκλωβισμένη στη μετριοκρατία και στην προβολή αναλώσιμων και συνήθως ευτελών ειδώλων.

Το βιβλίο που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά σημειώματα των επιστημόνων, προλογίζει ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2016 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών(ΕΙΕ), Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα στις 19:00

Λίγα λόγια για τη Βάσω Μιχοπούλου

Η Βάσω Μιχοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  και έχει κάνει  μεταπτυχιακές σπουδές  στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο τμήμα ΠΕΔΙΣ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο σήμερα εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων. Ταυτόχρονα έχει μετεκπαιδευτεί στη Δημοσιογραφία της Επιστήμης με υποτροφίες σε ευρωπαϊκά Schools of Science Journalism.

Είναι δημοσιογράφος με εικοσαετή και πλέον  επαγγελματική εμπειρία σε εφημερίδες, περιοδικά, on-line έντυπα  και τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της  πορείας εργάστηκε στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ Α.Ε. ως εσωτερική συντάκτρια στη Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΝΕΤ, στην ΕΤ1, αλλά  και στην Κρατική Ραδιοφωνία ως δημοσιογράφος – παραγωγός, ενώ έχει συνεργαστεί κατά καιρούς και με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς .

Έχει  αρθρογραφήσει  στον ελληνικό και ξένο Τύπο ( «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»,  «H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» κ. ά.), όπου  έχει σημειώσει αρκετές δημοσιογραφικές επιτυχίες με  αποκλειστικές και μοναδικές μέχρι σήμερα συνεντεύξεις στην Ελλάδα.

Έχει ασχοληθεί με την επικοινωνία της Επιστήμης και έχει συνεργαστεί με αρκετά ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα  στον τομέα της προώθησης της επιστημονικής πληροφορίας στον Τύπο, ενώ έχει αναλάβει τη διοργάνωση αρκετών  επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και άλλων δράσεων.

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις και εισηγήσεις  σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά και δημοσιογραφικά συνέδρια, έχει  λάβει μέρος με υποτροφία  σε πολλά διεθνή  επιμορφωτικά σεμινάρια και  εργαστήρια (workshops),  έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως η μοναδική Ελληνίδα δημοσιογράφος Επιστήμης σε διεθνή study  press trips,  έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή πάνελ  σε στρογγυλά τραπέζια στο πλαίσιο αρκετών επιστημονικών δράσεων, ενώ έχει προσκληθεί από αρκετές επιστημονικές εταιρείες στο εξωτερικό ως σύμβουλος επικοινωνίας στον τομέα της υγείας.

Είναι  μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), τακτικό μέλος της  Ένωσης Συντακτών  Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (EΣΗΕΑ), αλλά και  η μοναδική Eλληνίδα δημοσιογράφος που είναι επίσημο μέλος της International Science Writers Association, καθώς και πολλών διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων.
Μιλάει  Αγγλικά, Γερμανικά και λίγα Τουρκικά.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

February 2019
M T W T F S S
« Jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Ο Καιρός στην Αθήνα


13.9°C
Feels like 13.9°C
Clear

Today:
17°C / 4°C
Tomorrow Friday Saturday
17° / 4° 16° / 7° 8° / 1°

Tag Cloud