You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Τέσσερις στους δέκα υπερτασικούς είναι αδιάγνωστοι

Περισσότεροι από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση, πάνω από 800.000 είναι αδιάγνωστοι και πάνω  από 1.500.000 είναι αρρύθμιστοι.

Σημαντικά στοιχεία σχετικά με την υπέρταση και την αντιμετώπισή της, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης σε Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο (17 Μαΐου).

Το 40% των Ελλήνων υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, ενώ από τους διαγνωσμένους, μόνο το 20% έχει επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενδιάμεσης ανάλυσης (4.000 ενήλικες) της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ (2015), που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Όπως δείχνουν τα ευρήματα,  πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση, με το αντίστοιχο ποσοστό να ξεπερνάει το 50% για τους ηλικιωμένους. Τέλος, μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης παρουσιάζουν οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΥ, Γ. Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και έμφραγμα του μυοκαρδίου, γι’ αυτό και η ανάγκη για ρύθμισή της είναι επιτακτική. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει πρώτα να διαγνωστούν οι ασθενείς και να υποβληθούν σε θεραπεία. Για τη διάγνωση της υπέρτασης απαιτούνται 2-3 επισκέψεις στο φαρμακείο για μέτρηση ή 24ωρη καταγραφή της πίεσης με ειδική συσκευή. Όσον αφορά στη μέτρηση στο σπίτι, οι ειδικοί συνιστούν τα πιστοποιημένα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα και όχι καρπού (μπορείτε να βρείτε τη λίστα εδώ).

Πρώτη αιτία νόσου

Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικάκαι να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Τρόπος ζωής

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Φαρμακευτικές θεραπείες

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπείαεπιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.  Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι. Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Μετρήστε την πίεσή σας»

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει Καμπάνια Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο που θα λάβει χώρα την Τρίτη 17 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης), στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στην πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:00 με 15:00.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud