You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Έρχεται νόμος που θα λύνει τη γραφειοκρατία και θα ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών στη χώρα μας, αποκάλυψε ο ιατρικός διευθυντής της Merck κ. Filippo de Lorenzο, στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης τύπου με αφορμή την επανακυκλοφορία στην ελληνική αγορά της κετουξιμάμπης.

«Έχουμε κέντρα με μεγάλες ερευνητικές δυνατότητες και εμπειρία. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τις άλλες χώρες του εξωτερικού». Με τη λύση της γραφειοκρατίας και έναν ενιαίο τρόπο λειτουργίας των ΥΠΕ, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και του ΕΟΦ, ο κ. de Lorenzo τόνισε ότι «θα μπορέσουμε να φέρουμε κεφάλαια στην Ελλάδα και να επενδύσουμε σε R&D».

Η κετουξιμάμπη (cetuximab) είναι ένα δραστικό IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν έναν τύπο στοχευμένης θεραπείας, καθώς δρουν παρεμποδίζοντας συγκεκριμένα σηματοδοτικά μόρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την αύξηση του μεγέθους και τη διαίρεση του όγκου.

H κετουξιμάμπη είναι ένα προϊόν επιλογής για ασθενείς με μη μεταλλαγμένους (Wild Type) RAS όγκους, καθώς και του υποτροπιάζοντα ή/και μεταστατικού καρκίνου κεφαλής και τραχήλου από πλακώδη κύτταρα (Squamous Cell Carcinoma of Head & Neck). Στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η κετουξιμάμπη (cetuximab) αποτελεί τη μοναδική εξατομικευμένη βιολογική θεραπεία.

Η Δρ. Αμάντα Ψυρρή, Ογκολόγος – Παθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Yale University ΗΠΑ, τόνισε: «Η κετουξιμάμπη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των ιατρών, για την αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αυξημένη επίπτωση και ειδικότερα στις γυναίκες».

Πρόκειται για τον 6ο σε συχνότητα καρκίνο, ο οποίος φαίνεται να έχει σχέση με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στις ΗΠΑ η πρώτη αιτία εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)- αφορά περίπου στο 70% των περιστατικών. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 600.000 νέα κρούσματα του συγκεκριμένου καρκίνου. Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης του καρκίνου είναι το στόμα σε ποσοστό 43%, ο στοματοφάρυγγας σε ποσοστό 33% και ο λάρυγγας σε ποσοστό 24%.5

Η κετουξιμάμπη (cetuximab) είναι η μοναδική στοχευμένη βιολογική θεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία έχει αποδεδειγμένο όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών. Eπίσης, λόγω της στοχευμένης δράσης του, ελαχιστοποιεί την τοξικότητα και συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών. Η κετουξιμάμπη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, την επιβίωση, την κινητικότητα, την ικανότητα εισβολής των καρκινικών κυττάρων και την αγγειογένεση του όγκου (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) και επιπλέον, μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή από τα συνήθη θεραπευτικά σχήματα.

 

 

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η χορήγηση κετουξιμάμπης (cetuximab) φέρνει πολύ θετικά νέα και για τους πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου (mCRC), καθώς μπορεί να παρατείνει τη διάμεση επιβίωση των ασθενών με μη μεταλλαγμένους (wildtype) RAS όγκους για διάστημα μεγαλύτερο από 30 μήνες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πλέον κοινές κακοήθειες στον κόσμο και αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

«Η εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τη μετάλλαξη ή μη μετάλλαξη του γονιδίου RAS, προσφέρει στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με χαμηλότερη τοξικότητα, αφού η κετουξιμάμπη επιτίθεται περισσότερο στα καρκινικά κύτταρα σε σχέση με τα υγιή. Η πρόγνωση και η επιβίωση αυτών των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη αντιμετώπιση και την εξατομικευμένη θεραπεία», σημείωσε ο Δρ. Παύλος Παπακώστας, Ογκολόγος – Παθολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

 

Επένδυση στην Ογκολογία

Mε διάθεση για επένδυση στην Ογκολογία, η Merck επενδύει περίπου 1,2 δις. /έτος σε έρευνα και ανάπτυξη.

Έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να βγει στην αγορά το φάρμακο TH302, για το σάρκωμα των μαλακών μορίων και τον καρκίνο του παγκρέατος, το οποίο χάρη στον καινοτόμο τρόπο δράσης του καταστρέφει τα κύτταρα που δεν καταστρέφονται από τη χημειοθεραπεία.

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2014, Merck και Pfizer υπέγραψαν συμφωνία για την κοινή ανάπτυξη και προώθηση του παράγοντα Anti PD-L1, που μπλοκάρει τον θάνατο των Τ-λεμφοκυττάρων και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ενός σπάνιου καρκίνου, του καρκίνου του δέρματος των κυττάρων Merkel.

 

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud