You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ρευματικές παθήσεις: Ελλείψεις στις δημόσιες δομές – Κενό στην ενημέρωση των ασθενών

Οι ελλείψεις στις δημόσιες δομές καθώς και το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση και γνώση των ασθενών, σχετικά με τη νόσο τους, υψώνουν το «τείχος» που τους χωρίζει από τη διάγνωση, τη λήψη μιας αποτελεσματικής θεραπείας και την εξασφάλισης μιας καλής ποιότητας ζωής.

Σημαντικές ελλείψεις στην ειδικότητα του Ρευματολόγου υπάρχουν στις δημόσιες δομές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ενημερωτικό σεμινάριο, που διοργάνωσε για τους εκπροσώπους Τύπου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε), σχετικά με τις Ρευματικές Παθήσεις.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, κ. Παναγιώτης Τρόντζας, το Δημόσιο διαθέτει 35 ρευματολόγους και μόλις πέντε παιδορευματολόγους, τη στιγμή που στην Ελλάδα πάσχουν από ΡΠ περίπου τρία εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 150-200 χιλιάδες βρίσκονται σε βαρύτατη κατάσταση.  «Στην Ελλάδα της κρίσης, ένας στους τέσσερις ασθενείς αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης σε γιατρό, ένας στους δύο δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα, ενώ το 60-81% με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα δεν δύναται να αντιμετωπίσει τον πόνο», ανέφερε ο κ. Τρόντζας.

Τις ελλείψεις στις δημόσιες δομές έρχεται να συμπληρώσει η έλλειψη γνώσης των ίδιων των ασθενών σε ότι αφορά τη νόσο τους. Όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, (το τελευταίο τρίμηνο του 2015), το επίπεδο γνώσης και αναγνωρισιμότητας για τις Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ) είναι χαμηλό, ενώ υπάρχει κενό στη γνώση για τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους, το ρόλο του Ρευματολόγου αλλά και για τις πρωτοβουλίες της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ΡΠ, δεν είχε επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό γιατρό (ρευματολόγο), θεωρώντας καταλληλότερη, κάποια άλλη ιατρική ειδικότητα για το πρόβλημα υγείας του (ποσοστό 57%), ενώ περίπου το 41% επισκέφθηκε το ρευματολόγο μετά από τρείς μήνες, αφού παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.

Αναφορικά με το βαθμό αναγνωρισιμότητας των ΡΠ και ενώ, ένα ποσοστό της τάξης του 35,7% από τους συμμετέχοντες απάντησε ότι τις γνωρίζει, όταν έγινε η αναφορά στα συμπτώματα αυτών, το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Ψωριασικής Αρθρίτιδας Σπονδυλαρθρίτιδας), ξεπέρασε το 70%.

Το εθνικό σχέδιο δράσης

Την παραπάνω ανακολουθία και έλλειψη ενημέρωσης, έρχεται να καλύψει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», όχι μόνο με την Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία “Το Σώμα σου μιλάει-Άκουσε το” (www.tosomasoumilaei.gr), αλλά και με μια σειρά προτεινόμενων δράσεων που αφορούν, τους διαμορφωτές πολιτικής υγείας, τους ιατρούς, τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας και τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους εκπαιδευτικούς, την αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και το γενικό πληθυσμό.

Κυρίως, όμως, οι δράσεις αυτές αφορούν τα άτομα με Ρευματικές Παθήσεις, τα αιτήματα των οποίων πρέπει να εκφράζονται μέσω των οργανώσεων τους και οι απόψεις τους να λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη των αποφάσεων που τους επηρεάζουν.

Η ορθή εφαρμογή του «Εθνικού Σχέδιο Δράσης» φιλοδοξεί να επιτύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των ΡΠ, των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΡΠ.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση, παρόλο που το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται σε «καλό δρόμο», έχουν ήδη κατατεθεί 16 εθνικά σχέδια δράσης, εκ των οποίων κανένα μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα «σκαριά» άλλα τρία.

«Η έννοια, η σημασία και οι επιπτώσεις των ΡΠ δεν είναι επαρκώς αναγνωρισμένες στην Ελλάδα. Έτσι δεν αξιοποιούνται τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να προέλθουν από την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπισή από τον ειδικό Ρευματολόγο», δήλωσε ο κ. Τρόντζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύνταξη και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις, σε συνδυασμό με την εκστρατεία ενημέρωσης “Το Σώμα σου μιλάει- Άκουσε το”, έχουν στόχο την κάλυψη αυτού του κενού, καθώς και την παρέμβαση για την πλήρη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη των ατόμων με χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις.

Εξελίξεις στη θεραπεία

Μετά τα επαναστατικά βιολογικά φάρμακα, μια νέα θεραπευτική επιλογή έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση των ΡΠ. Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, πραγματεύθηκε με τα «βιο-ομοειδή σκευάσματα» (biosimilars), η χρήση των οποίων είναι μια σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της βελτίωσης της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας και της μείωσης του κόστους-προσβασιμότητας των θεραπειών αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι η χορήγησή τους πραγματοποιείται με τρόπο που διασφαλίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών.

Ως βιοομοειδές ορίζεται ένα βιολογικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο είναι παρόμοιο με το προϊόν αναφοράς (ήδη εγκεκριμένος βιολογικός παράγοντας). Δεδομένης της ενδογενούς περιπλοκότητας και μεταβλητότητας των βιολογικών παραγόντων αυτών καθ’ εαυτών, το βιο-ομοειδές εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι ταυτόσημο με το πρωτότυπό του, και αυτό το διαχωρίζει από τα «αντίγραφα».

Η συνταγογράφηση των βιο-ομοειδών βιολογικών παραγόντων στις αναγνωρισμένες ενδείξεις τους στις ρευματικές παθήσεις πρέπει να γίνεται μόνο μέσω της θεσμικής διαδικασίας των Ρευματολογικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης, τα οποία είναι αναρτημένα στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

October 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud