You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.) το 80% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών που διενεργούνται στις μέρες μας σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο κάτω άκρα τους , σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Κάθε 30” κάποιος διαβητικός κάπου στον κόσμο χάνει τμήμα του ποδιού του εξαιτίας του διαβήτη.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Τόσο τα έλκη, όσο και οι ακρωτηριασμοί έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των πασχόντων, οδηγώντας τους συχνά σε περιορισμένη αυτονομία κινήσεων, κοινωνική απομόνωση και ψυχολογικό στρες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ, στατιστικά, περισσότερα από 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους, σε ετήσια βάση.

 

Μας αφορά;

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 4,8% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια3, γεγονός που σημαίνει ότι 40 – 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Η νευροπάθεια παρουσιάζεται στο 30% των διαβητικών αρρώστων, οι οποίοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 250 – 300.000 άτομα και η αρτηριοπάθεια στο 15%, δηλαδή 100 – 150.000 άτομα. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πραγματοποιούνται περίπου 2.000 – 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.

 

Τι συνεπάγεται το διαβητικό πόδι σε οικονομικό επίπεδο;

Πέραν του κοινωνικού κόστους που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για αυτούς τους ασθενείς, το διαβητικό πόδι επιφέρει και τεράστιο οικονομικό κόστος. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.143 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδή ανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου κ.λπ., ενώ το κόστος θεραπείας του απλού διαβητικού ασθενούς είναι 5 φορές μικρότερο, δηλαδή 1.299 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος από τα έλκη στη χώρα μας ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου (κάτω από το γόνατο) ανέρχεται σε περίπου 30 – 60.000 ευρώ, ανάλογα με το μέρος του ποδιού που θα αποκοπεί, τη στιγμή που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε Ελληνικό έδαφος 2.000 – 3.000 ακρωτηριασμοί. Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο κόστος του διαβητικού ποδιού χωρίς ακρωτηριασμό ανέρχεται σε 200-250 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ποιες είναι οι διεθνείς οδηγίες για τη διαχείριση των διαβητικών ελκών;

Σε ό,τι αφορά την επούλωση των ελκών διαβητικού ποδιού, οι Διεθνείς Οργανισμοί τονίζουν ότι ο κύριος στόχος της διαχείρισης του διαβητικού έλκους είναι το κλείσιμο της πληγής και πιο συγκεκριμένα, η επιδίωξη θα πρέπει να είναι η θεραπεία του έλκους σε πρώιμο στάδιο. Και όπως έχει φανεί ακόμη και με την καλύτερη δυνατή συνήθη φροντίδα, η επούλωση των νευροπαθητικών ελκών σε ασθενείς με ΣΔ παραμένει χαμηλή, σε ποσοστό 30,9%.

 

Το Cacipliq20®RGTA®

Σε αυτή την κατεύθυνση και στην ενίσχυση της προσπάθειας των ειδικών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα διαβητικά έλκη, η Φαρμασέρβ -Λίλλυ Α.Ε.Β.Ε. είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την κυκλοφορία ενός καινοτόμου προϊόντος, του Cacipliq20®RGTA®.

Το Cacipliq20®RGTA® (ReGeneraTing Agent) ανήκει στην κατηγορία των Αναγεννητικών Παραγόντων και είναι τεχνητά βιοδιασπώμενο πολυμερές γλυκόζης. Η χρήση του ενδείκνυται για την επούλωση των χρόνιων ελκών του δέρματος, όπως ◊ έλκη διαβητικού ποδιού ◊ φλεβικά έλκη ◊ αρτηριακά έλκη ◊ έλκη από πίεση( έλκη κατάκλισης), καθώς και για τον πόνο που αυτά προκαλούν.

Το Cacipliq20®RGTA® ανήκει στις ιατρικές συσκευές, είναι εύκολο στην εφαρμογή και δίνει λύση σε έλκη που δεν παρουσίαζαν επούλωση για μήνες, προάγοντας την ανάπλαση του ιστού. Οι κλινικές μελέτες του αποδεικνύουν επούλωση των χρόνιων διαβητικών ελκών της τάξης 92% στις 10 εβδομάδες, όταν η συνήθης φροντίδα επιφέρει επούλωση της τάξης του 30%, στις 20 εβδομάδες.

Η σπουδαία συνεισφορά του και η αποτελεσματικότητα του Cacipliq20® RGTA® παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 4Ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) που έλαβε χώρα στις 6 με 8 Φεβρουαρίου του 2014 στην Αθήνα στο πλαίσιο Δορυφορικού Συμποσίου. Τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας του Cacipliq20® RGTA® καθώς και κλινικά περιστατικά παρουσιάστηκαν από τον Κο Μανέ Χρήστο (Παθολόγο με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντή Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη) και τον Κο Τεντολούρη Νικόλαο (Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Π.Α. & Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό », Αθήνα).

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

October 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud