You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Πέτρα στα νεφρά: Λύση η διαδερμική λιθοτριψία

Η νεφρολιθίαση είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Κάθε άνθρωπος έχει μία στις οκτώ πιθανότητες να παρουσιάσει πέτρα στα νεφρά μέχρι την ηλικία των 70 ετών, ενώ υπολογίζεται πως ποσοστό έως 3% του γενικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από αυτήν. Πώς θα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Τι πλεονεκτήματα προσφέρει σήμερα η διαδερμική νεφρολιθοτριψία; Στις απορίες μας, απαντά ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen, Γερμανίας, Αν. Καθηγητής Παν/μίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας, Βασίλης Πουλάκης MD, FEBU.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεφρολιθίασης;
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νεφρικοί λίθοι δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν όμως μετακινούνται από τον νεφρό προς τον ουρητήρα προκαλούν απόφραξη του περάσματος των ούρων, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και σπασμό του ουρητήρα. Ο πόνος, που λέγεται κολικός των νεφρών ή κολικός του ουρητήρα, περιγράφεται από τους ασθενείς ως ο χειρότερος που αισθάνθηκαν ποτέ και μπορεί να συνοδεύεται από την αποβολή αίματος στα ούρα.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω εάν έχω λίθους στους νεφρούς;
Στην περίπτωση που έχετε οξεία εισβολή του κολικού των νεφρών, συνήθως η κλινική εικόνα είναι αρκετή, για να καταλάβει ο ουρολόγος σας ότι υπάρχει κάποιος λίθος στον ουρητήρα. Πρέπει να γίνεται ανάλυση ούρων, όπου η ανεύρεση αίματος, υποδηλώνει συνήθως την παρουσία λίθου. Ακολούθως, θα σας υποβάλει σε υπερηχογραφικές εξετάσεις των νεφρών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια διάταση στην πύελο με τους κάλυκες. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητες (σε περίπτωση λιθοτριψίας) οι ειδικές ακτινογραφίες (ενδοφλέβια πυελογραφία), ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη λίθου, και το  συγκεκριμένο σημείο στο οποίο εντοπίζεται.

Ποια είναι η θεραπεία της νεφρολιθίασης;
Η θεραπευτική-επεμβατική αντιμετώπιση της λιθίασης του νεφρού τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αληθινή επανάσταση στην ουρολογία. Το 1976 έγινε η πρώτη διαδερμική αφαίρεση λίθου από τον Σουηδό ακτινολόγο Fernstrom. Το 1980 ο Γερμανός ουρολόγος Alken καθιέρωσε τη διαδερμική νεφρολιθοτριψία ως επέμβαση εκλογής για αφαίρεση λίθων από τους νεφρούς, ενώ ο Perez–Castro παρουσίασε την ουρητηροσκόπηση. Οι δύο αυτές τεχνικές, μαζί με την εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL, Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy), έχουν αντικαταστήσει πλήρως τις παλαιότερες ανοικτές  χειρουργικές επεμβάσεις.

Υπάρχουν επιπλοκές στη διαδερμική νεφρολιθοτριψία;
Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στη διαδερμική νεφρολιθοτριψία ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές, οι οποίες ελαχιστοποιούνται όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα με μεγάλη πείρα, σε μεγάλο ουρολογικό κέντρο και ο ασθενής έχει κατάλληλα προετοιμασθεί για την επέμβαση.
Οι πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι: τραυματισμός γειτονικών οργάνων (π.χ. εντέρου, πνεύμονα, μεγάλων νεφρικών αγγείων κ.λπ.), αιμορραγία, πυελονεφρίτιδα, πυρετός, σηψαιμία, σύνδρομο απορρόφησης (υπερβολική απορρόφηση των υγρών πλύσεων κυρίως λόγω της μεγάλης διάρκειας της επέμβασης), οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, είτε συντηρητικά είτε επεμβατικά.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί και αφαίρεση νεφρού μετά από διαδερμική λιθοτριψία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής λιθοτριψίας σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο;
1. Ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών.
2. Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση των ασθενών.
3. Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου.
4. Μηδαμινή απώλεια αίματος.
5. Λιγότερες μεταγγίσεις αίματος.
6. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού αποφεύγονται οι μεγάλες και δύσμορφες ουλές.
7. Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο.
8. Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας.
9. Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
10. Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα.
11. Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
12. Συντομότερος χειρουργικός χρόνος, εξαρτώμενος όμως από την εμπειρία του χειρουργού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής λιθοτριψίας σε σύγκριση με την εξωσωματική λιθοτριψία;
1. Μεγαλύτερες πιθανότητες ολικής αφαίρεσης των λίθων (σχεδόν 100%).
2. Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
3. Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων με την πρώτη φορά.
4. Μικρότερο κόστος, καθώς με την εξωσωματική λιθοτριψία απαιτούνται συνήθως πολλές συνεδρίες, με μεγαλύτερο συνολικό κόστος περίθαλψης.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

September 2019
M T W T F S S
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud