You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Στην Ευρώπη, 40 εκατ. εργαζόμενοι υποφέρουν από χρόνιο μυοσκελετικό πόνο κι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία, λόγω της κατάστασης της υγείας τους.

Η μειωμένη παραγωγικότητα των ατόμων αυτών δημιουργεί ένα τεράστιο βάρος στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υπολογίζεται συνολικά στα περίπου 240 δισ. ευρώ.

Κατ’ επέκταση, οι Ρευματικές και Λοιπές Μυοσκελετικές Παθήσεις ευθύνονται για το 49% των ημερών απουσίας από την εργασία, καθώς για το 60% των περιπτώσεων μόνιμης ανικανότητας για εργασία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, 2,9 εκατ. άτομα πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Πολλά άτομα που φέρουν τη νόσο επιθυμούν να παραμείνουν στην εργασία τους, όμως δεν το κατορθώνουν, μιας και δεν τυγχάνουν έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Αντίστοιχα στη χώρα μας, ποσοστό που αγγίζει το 32% των Ελλήνων εργαζόμενων αναφέρει ότι αντιμετώπισε τον τελευταίο μήνα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, εξαιτίας της εργασίας του· ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ποσοστό που αγγίζει το 46% αναφέρει συχνούς κι έντονους μυϊκούς πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στα άνω άκρα, ποσοστό που, επίσης, αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη. Στη χώρα μας, οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα υπολογίζονται έως 75.000, εκ των οποίων το 22% αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Αντιστοίχως, σε 44.000 υπολογίζονται στην Ελλάδα οι ασθενείς που πάσχουν από σπονδυλαρθρίτιδες. Όλες αυτές οι παθήσεις προκαλούν συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα με την εργασιακή απόδοση, επηρεάζοντας τη διάθεση, την αντοχή, την ικανότητα συγκέντρωσης και την ευκινησία των ασθενών.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελληνική Επιτροπή Fit for Work καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συντάξει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με σκοπό να μειώσει τις επιπτώσεις των Ρευματικών και Λοιπών Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΡΜΠ) στην αγορά εργασίας.

Η Ελληνική Επιτροπή λειτουργεί ως αντιπρόσωπος του Fit for Work στην Ελλάδα και στόχος της είναι να αποτελέσει συνδιοργανωτή των σχετικών δράσεων που θα υλοποιηθούν σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που προτείνει η Ελληνική Επιτροπή περιλαμβάνει:

 

• Την καθιέρωση των μυοσκελετικών παθήσεων ως προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, μαζί με άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις

• Την επάρκεια οικονομικών πόρων για έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία των μυοσκελετικών παθήσεων

• Την καθιέρωση της παραμονής των ασθενών στον εργασιακό χώρο, ως κριτήριο μέτρησης της αποτελεσματικής διαχείρισης των μυοσκελετικών παθήσεων

• Δημιουργία «Οδηγού Δικαιωμάτων των Ασθενών με Μυοσκελετικές Παθήσεις» και διανομή του στους εργοδότες

• Παροχή κινήτρων προς τους εργοδότες για την πρόσληψη των ασθενών με μυοσκελετικές παθήσεις

• Ευρωπαϊκή και εθνική καθοδήγηση για τους επαγγελματίες υγείας, η οποία αποσκοπεί στο συντονισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ειδικότερα αν η παραμονή στην εργασία μπορεί να θεωρηθεί «κλινικό αποτέλεσμα».

«Αν δεν υπάρξει άμεσα ένα πλάνο δράσης, το ατομικό κι οικονομικό βάρος των μυοσκελετικών παθήσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε η Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι «σήμερα, με συστηματική συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, καλούμε την κυβέρνηση να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα πλάνο δράσης, προκειμένου να υποστηρίξει τους ασθενείς που πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις να παραμείνουν εργασιακά ενεργοί».

Η καλύτερη πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση κι η κατάλληλη παρέμβαση μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι μυοσκελετικές παθήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υποστήριξη της Κυβέρνησης, η οποία καλείται να θέσει μακροπρόθεσμους στόχους και μια βιώσιμη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Fit for Work αποτελεί μια πανευρωπαϊκή συμμαχία ασθενών, πολιτικών κι επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εκάστοτε εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση, με αντικείμενο την πρόληψη και την ορθότερη διαχείριση των Μυοσκελετικών Παθήσεων.

Η Ελληνική Επιτροπή Fit for Work συνιστά μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών, ώστε να καθιερωθούν οι μυοσκελετικές παθήσεις προτεραιότητα των αρμόδιων υπουργείων στην Ελλάδα για την υγεία και την εργασία. «Στη χώρα μας, μόνο μέσω στοχευμένων και καλά οργανωμένων δράσεων θα επιτευχθεί η συμμετοχή των ασθενών στην κοινωνία, όπως κι η παραμονή τους σε θέσεις εργασίας, τις οποίες έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για να κρατήσουν», αναφέρει η Κατερίνα Κουτσογιάννη, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Fit for Work και Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

August 2020
M T W T F S S
« Oct    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud