You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

«Μητέρα και Παιδί»: Tο πρόγραμμα που θα προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 8.400 έγκυες και νεογνά

Με αφορμή την οικονομική κρίση και την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, οι Γιατροί του Κόσμου, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας MSD, αναλαμβάνουν τη φροντίδα εγκύων και βρεφών που βρίσκονται «σε ανάγκη».

Την έναρξη του προγράμματος «Μητέρα και Παιδί» ανακοίνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου, το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης “MSD For Mothers”. Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα (Ιούνιος 2016 έως Μάρτιος 2018) που εστιάζει στην προστασία και τη φροντίδα των εγκύων και των βρεφών στην Ελλάδα, πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Κάθε δύο λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει, παγκοσμίως,  λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, δηλαδή περίπου 800 γυναίκες την ημέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί αν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για την μητρότητα πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, υπάρχει πάνω από 16% αύξηση του αριθμού των ελλιποβαρών νεογνών μεταξύ των ετών 2008 και 2011. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, το 2014 καταγράφηκαν στη χώρα μας 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86,0%) και 13.194 (ποσοστό 14,0%). Οι γεννήσεις εκτός γάμου το 2014, σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν αύξηση 13,1% σε σχέση με το 2013 και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου) που ήταν το 2013.

Δωρεάν κάλυψη σε μητέρα και παιδί

Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει όσες γυναίκες βρίσκονται και έχουν ανάγκη, δηλαδή στον ελληνικό πληθυσμό με καμία ή περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σε εθνοτικές ομάδες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας και φυσικά σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Κατά την διετή υλοποίησή του, θα προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 8.400 έγκυες γυναίκες και νεογνά και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει σε 750.000 δολάρια.

«Οι έγκυες και τα παιδιά αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους Γιατρούς του Κόσμου καθώς είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας. Η εγκυμοσύνη όπως και η παιδική ηλικία δεν είναι πρόβλημα. Έχει προβλήματα. Αυτό που επιθυμούμε είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα μπορεί να φέρει με ασφάλεια στον κόσμο ένα παιδί και να το υποστηρίξει και μετά. Τον στόχο αυτό μπορούμε να τον πετύχουμε με το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» σε συνέχεια όλων όσων έχουμε κάνει μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Νίκητας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.

«MSD for Mothers»

Το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» εντάσσεται στην παγκόσμια πρωτοβουλία «MSD for Mothers», της ομώνυμης φαρμακευτικής εταιρείας,  με σκοπό τη βελτίωση και την προστασία της ζωής των εγκύων και των νεογνών. Με το πρόγραμμα αυτό και μέσω εξειδικευμένων συνεργασιών, η MSD επιδιώκει να προσφέρει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και πρωτοποριακή υποστήριξη σε εκατομμύρια ανθρώπους στον ανεπτυγμένο και υπό ανάπτυξη κόσμο.

«Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου καμία μητέρα δεν θα χάνει τη ζωή της κατά τη διάρκεια του τοκετού; Εμείς μπορούμε. Αυτή είναι η παγκόσμια δέσμευση του προγράμματος MSD For Mothers.  Kαι είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε την υλοποίηση του προγράμματος και στην Ελλάδα μέσω των αξιέπαινων εταίρων μας», ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Naveen Rao, Global Lead της MSD για το πρόγραμμα MSD for Mothers.

«Ελεύθερη» πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Η αφορμή για τον ερχομό του προγράμματος «MSD for Mothers» στην Ελλάδα, είναι η κατάσταση που επικρατεί λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με μεγάλο μέρος των πληθυσμών αυτών να έχει εγκλωβιστεί μόνιμα στη χώρα μας.

«Φέτος, η MSD συμπληρώνει 125 χρόνια ηγετικής παρουσίας στο χώρο της Υγείας. Η σημαντική αυτή επέτειος συμπίπτει με την έλευση του προγράμματος MSD For Mothers στην Ελλάδα, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Θεωρήσαμε λοιπόν, υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την πραγματοποίηση της διεθνούς πρωτοβουλίας «MSD for Mothers» στην Ελλάδα. Και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία μας με τους Γιατρούς του Κόσμου και  το  πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί», τα οφέλη του οποίου θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την λήξη του», ανέφερε ο Haseeb Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος της MSD για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» στοχεύει στην ενίσχυση της μητρικής και βρεφικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη των υπαρχουσών δομών της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου στην Ελλάδα (πολυκλινικές σε Αθήνα, Πέραμα, Πειραιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Χανιά αλλά και κινητές μονάδες), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυξημένη «ελεύθερη» πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες και τα βρέφη. Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις δραστηριότητες αυτές με την προσφορά δωρεάν πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό οικογενειακού προγραμματισμού για τους επαγγελματίες υγείας μέσω πλατφόρμας e-learning.

Έφη Τσιβίκα

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

October 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud