You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ένας στους 3 Έλληνες πάσχει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

Έρευνες Ελλήνων Ρευματολόγων ωστόσο, δείχνουν ότι έως και 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αναφέρουν αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Μόνο το 14% αναφέρει απουσία λόγω προβλημάτων υγείας, με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο να ξεπερνά το 22%. Ένας λόγος για το χαμηλό ποσοστό απουσιών είναι ο φόβος των εργαζομένων να μη χάσουν τη δουλειά τους σε περίπτωση που δηλώσουν ασθένεια. Με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί διακινδυνεύουν την υγεία τους και συνεχίζουν να εργάζονται σε ακατάλληλους χώρους εργασίας.

Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της παθήσεως από ειδικό Ρευματολόγο και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, αποτελούν προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και την παραμονή τους στην εργασία. Αν η διάγνωση καθυστερήσει, οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να δυσχεράνουν την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, ωθώντας αρκετούς ανθρώπους να αφήσουν την εργασία τους ή ακόμη και τις καθημερινές ασχολίες τους.

 

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια κα Νάντια Τσιλιάκου, υπεύθυνη της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους.

Γι’ αυτό η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έθεσε σε λειτουργία, από τον Ιούνιο του 2007 την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα ( τηλ. 210 8237302 helpline@arthritis.org.gr). Επιπλέον, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ασθενών, προχωρά στη δημιουργία ομάδων περιπάτου, μια που 15 λεπτά άσκησης την ημέρα ή 90 λεπτά την εβδομάδα βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας.

 

Θεραπεία

Ο Ρευματολόγος γιατρός σήμερα διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό αποτελεσματικών θεραπειών, πολλές από τις οποίες βασίζονται στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους των θεραπειών, είναι καθοριστικής σημασίας η εξειδικευμένη γνώση του Ρευματολόγου, τόσο για την καταλληλότητα ενός φαρμάκου όσο και τη λελογισμένη χρήση του. Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, o Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, κ. Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

«Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) καταρτίζουμε το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης των Ρευματικών Παθήσεων» συμπλήρωσε ο κ. Σφηκάκης. Το σχέδιο αυτό αφορά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Το κόστος θεραπείας των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα στη χώρα μας ανέρχεται στα 12.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως ενώ συνολικά ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. «Είναι μεγάλη ανακούφιση για τους ασθενείς με ρευματολογικές και μυοσκελετικές παθήσεις, η δυνατότητα που παρέχει το Υπουργείο Υγείας να συνεχίσουν να λαμβάνουν εξελιγμένες θεραπείες, καθιστώντας τους πιο λειτουργικούς και πιο μάχιμους στην εργασία» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., κ. Δημήτρης Κασίμος, Ρευματολόγος 401 Γ.Σ.Ν.Α.

 

 

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

June 2020
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud