You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κρατήστε τα κουνούπια μακριά

Την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), μετά την εμφάνιση των πρώτων τριών κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στις 16 Ιουλίου, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ανακοίνωσε την εργαστηριακή διάγνωση του πρώτου για το 2013 κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου. Η διάγνωση έγινε σε 78χρονο άνδρα από τα Σπάτα Αττικής, ο οποίος δεν ανέφερε ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας. Δύο μέρες αργότερα, ανακοινώθηκαν δύο ακόμη κρούσματα, ένα σε ηλικιωμένο στη Θεσσαλονίκη και ένα σε νεαρή γυναίκα, επίσης στην Ανατολική Αττική, η οποία δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

 

Επαγρύπνηση

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Υγείας. Κ. Ζέτας Μακρή επισημάνθηκε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Τζένη Κρεμαστινού και Θεόδωρος Παπαδημητρίου αντίστοιχα, η εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Μαργαρίτα Μπέμπη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες επισήμαναν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου.

 

Προστασία

Εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

- Με τα κατάλληλα ενδύματα: μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

- Με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

 

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

- Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

- Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντεδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.

- Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

- Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγιση εντόμων.

- Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

- Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).

- Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

- Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Προσοχή! Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

 

Ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια

  • Ελονοσία
  • Ιός του Δυτικού Νείλου
  • Δάγγειος πυρετός
  • Κίτρινος πυρετός
  • Φιλαριάσεις
  • άλλες ραμποιϊώσεις (Chikungunya, Tahyna, Sindbis, Inkoo, Snowhoe hare virus, Rift Valley fever)

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud