You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Θετικά νέα έρχονται από το χώρο της επιστήμης, όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα, ανακοινώθηκαν σε Συνέντευξη Τύπου από τον καθηγητή Χειρουργικής και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) κ. Χρήστο Μαρκόπουλο και την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.

Εστιάζοντας στο θέμα της πρόληψης, ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα κλινικής μελέτης με τίτλο «Η εξεμεστάνη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες». Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine».

Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα στις ΗΠΑ, όπως η ταμοξιφαίνη και η ραλοξιφαίνη (εκλεκτικοί τροποποιητές των οιστρογονικών υποδοχέων, SERMs), εντούτοις η αποδοχή τους για τον σκοπό αυτό είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω των σπανίως εμφανιζόμενων αλλά σοβαρών παρενεργειών. Η εξεμεστάνη ανήκει στη φαρμακευτική κατηγορία των αναστολέων της αρωματάσης, ενός ενζύμου-κλειδί για τη βιοσύνθεση οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η εξεμεστάνη επιλέχθηκε από τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης βάσει της καλύτερης αποτελεσματικότητας των αναστολέων της αρωματάσης στον πρώιμο καρκίνο του μαστού, έναντι της ταμοξιφαίνης, αλλά και της μειωμένης απώλειας οστικής μάζας με την εξεμεστάνη.

Η μελέτη σχεδιάστηκε και διεξήχθη από την ομάδα κλινικών δοκιμών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου του Καναδά (NCIC Clinical Trial Group). Συμμετείχαν 4.560 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γαλλία. Οι γυναίκες αυτές διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο μαστού. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: Στην πρώτη, συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες έλαβαν εξεμεστάνη, ενώ στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Μετά από παρακολούθηση μέσης διάρκειας 35 μηνών προέκυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διηθητικού καρκίνου του μαστού ήταν κατά 65% χαμηλότερος στις γυναίκες που έλαβαν εξεμεστάνη σε σχέση με τις γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όπως επισήμανε ωστόσο ο κ. Μαρκόπουλος, ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης παραμένει κρίσιμος στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Τόνισε συγκεκριμένα, ότι η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία 35 έως 40 ετών και στη συνέχεια μετά τα 40 έτη να επαναλαμβάνεται ετησίως. Ειδικότερα για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνεται δέκα χρόνια πριν την ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη συγγενή τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει όγκο διαμέτρου μόλις 1,1 εκατοστού, ενώ η τυχαία ανεύρεση αποκαλύπτει τον όγκο όταν αυτός έχει πλέον 3,6 εκατοστά».

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν οι επισημάνσεις και της κ. Γαβριηλίδου, η οποία σημείωσε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να μένουν αδρανείς και να επωφελούνται των προόδων της επιστήμης: «Στις μέρες μας, έχουμε πολύ καλές διαγνωστικές εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Να ανιχνεύεται ο όγκος σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Αυτό φυσικά σημαίνει, ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικό προληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες».

Ο καρκίνος του μαστού οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστικού αδένα, τα οποία συχνά διαχέονται στους κοντινούς ιστούς και κάνουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Απειλεί μία στις δέκα γυναίκες και αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα εμφάνισης μορφή κακοήθους νόσου (27,4%). Κάθε μία εργάσιμη ώρα, μία Ελληνίδα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού και κάθε έξι ώρες μία χάνει τη ζωή της εξαιτίας της νόσου. Τα στοιχεία όμως που αφορούν την αντιμετώπιση της νόσου είναι θετικά, αφού παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και των νέων εξελίξεων στη θεραπεία.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud