You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Καρκίνος: Αύξηση των κρουσμάτων στο μέλλον λόγω παχυσαρκίας

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών παχυσαρκίας παγκοσμίως θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική άνοδο των κρουσμάτων καρκίνου που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος εντός της προσεχούς 20ετίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και παροτρύνουν στην ανάληψη δράσεων για τον περιορισμό της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και ανθρακούχων ποτών. «Είναι άκρως απαραίτητο να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν μέτρα προκειμένου να ανακοπεί ο καλπάζων ρυθμός εμφάνισης υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός και ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος .

Πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα είναι υπέρβαροι μέχρι το 2035. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Cancer Research UK και το UK Health Forum, προβλέπει ότι, αν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, μέχρι το 2035 οι παχύσαρκοι θα αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στη χώρα, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων να είναι υπέρβαροι, γεγονός που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους, όπως επίσης κοινωνικούς και επαγγελματικούς αποκλεισμούς.

Οι ομάδες, που υποστηρίζονται από τον γνωστό σεφ Jamie Oliver, τονίζουν την επικράτηση του υπερβάλλοντος βάρους μεταξύ των νέων και απαιτούν απαγόρευση των τηλεοπτικών διαφημίσεων για το πρόχειρο φαγητό πριν τις 9:00 μ.μ., καθώς και φόρο για τα ροφήματα και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.

Η έκθεση εκτιμά ότι η αύξηση της παχυσαρκίας θα φέρει εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και 700.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Μέχρι το 2035 το συνδυασμένο κόστος της παχυσαρκίας στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας θα είναι επιπλέον £2,5 δισ κάθε χρόνο από ό,τι έχει ήδη δαπανηθεί για τις ασθένειες που σχετίζονται με τη νόσο.

«Αν τα μέτρα και οι δράσεις εμποδίσουν έστω και το 1% των ανθρώπων να ενταχθούν στην κατηγορία των υπέρβαρων ανθρώπων καταφέρνοντας να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως -αφού μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποτραπούν 64.000 νέα περιστατικά μέχρι το 2035- εξασφαλίζοντας δισεκατομμύρια στα συστήματα υγείας», τονίζει ο Δρ. Σπηλιόπουλος.

Όπως σημειώνει και ο Oliver, η διατροφική εκπαίδευση μπορεί να αποτρέψει την αυξητική τάση της παχυσαρκίας. «Θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των παιδιών εάν οι κυβερνήσεις λάμβαναν πιο σοβαρά υπόψη την υγεία των παιδιών χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση ως μέσο», ανέφερε.

Ο καταιγισμός από διαφημίσεις που δέχονται καθημερινά τα παιδιά αποτελούν σημαντική απειλή, καθώς λαμβάνουν λάθος διατροφικά πρότυπα που αδυνατούν τις περισσότερες φορές να αρνηθούν μεγαλώνοντας. Το αποτέλεσμα είναι παχύσαρκα παιδιά και αργότερα παχύσαρκοι ενήλικες. Εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα η επόμενη γενιά θα υποφέρει από πλείστα προβλήματα υγείας, χάνοντας παράλληλα πολλά χρόνια ζωής.

«Παρότι η πλειοψηφία του πληθυσμού γνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην καρδιαγγειακή υγεία και το διαβήτη, ακόμα δεν είναι τόσο ενημερωμένος για τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου που διατρέχουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι. Οι ιθύνοντες πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας, ακόμα και στην εποχή της κρίσης, διότι, σύμφωνα με στοιχεία, το χαμηλό εισόδημα σχετίζεται με την παχυσαρκία. Οι φτωχότεροι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο», καταλήγει ο Δρ. Σπηλιόπουλος.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα


7.8°C
Feels like 7.8°C
Clear

Today:
15°C / 8°C
Tomorrow Sunday Monday
17° / 10° 16° / 7° 11° / 4°

Tag Cloud