You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Γράφει ο Νίκος Βιάζης, Γαστρεντερολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής Α, Β’ Γαστρεντερολογικό Τμήμα  Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός

 

Είσαστε επιτέλους διακοπές, έτοιμοι και αποφασισμένοι  να απολαύσετε κάθε λεπτό. Όμως.. εσείς ή κάποιος από την οικογένεια ή την παρέα σας αρχίζει να υποφέρει από καούρες και δυσπεψία.

Η καούρα, το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης,  είναι ένα οδυνηρό και οξύ αίσθημα πύρωσης που εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από το στέρνο και επεκτείνεται προς τα πάνω, μέχρι κάτω από τον αυχένα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η όξινη γεύση, η δύσκολη ή/και  επώδυνη κατάποση, καθώς και ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>45 ετών),  ενώ το φύλο  δεν επηρεάζει την συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

Η υψηλή κατανάλωση εσπεριδοειδών και χυμών, ανθρακούχων αναψυκτικών, καφέ, βαριών και λιπαρών γευμάτων, αλκοόλ και καυτερών τροφών επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.Επίσης, η κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό θα πρέπει ν’αποφεύγεται. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε  για 2-3 ώρες ειδικά μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να συντελέσουν στην επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων.  Για τον λόγο αυτό,  θα ήταν καλό να αποφεύγετε όσον το δυνατόν μπορείτε, όλα τα παραπάνω.
Άμεση  ανακούφιση

Αν πάσχετε από γαστρο-οισοφαγική παλινδρομική νόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος και χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Βέβαια μπορείτε να εφαρμόζετε και οι ίδιοι απλά μέτρα περιορισμού της παλινδρόμησης. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία που, αν ιατρικώς ενδείκνυται,θα σας απαλλάξει πλήρως από τα ενοχλήματα.

Η βασική θεραπεία αντιμετώπισης, είναι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, δηλαδή τα φάρμακα τα οποία μειώνουν αποτελεσματικά την όξινη γαστρική έκκριση και με τον τρόπο αυτό ελέγχουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης στο 80-90% των ασθενών. Επειδή όμως η δόση και η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει για κάθε ασθενή καλό θα είναι τα φάρμακα αυτά να λαμβάνονται μετά από επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο.

Εάν θέλετε να  ανακουφιστείτε άμεσα και δεν έχετε ακόμη επισκεφτεί τον γιατρό σας ή σας είναι δύσκολο να το κάνετε , τότε μπορείτε να επιλέξετε τα αλγινικά φάρμακα.

Τα αλγινικά όπως το Gaviscon,  είναι μια διεθνώς γνωστή κατηγορία φαρμάκων τα οποία  πρόσφατα διατίθενται και στη χώρα μας. Τα αλγινικά δεν είναι αντιόξινα και  συνεπώς δεν καταστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά συγκρατούν τα οξέα  να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός στρώματος γέλης μέσα στον θόλο τού στομάχού, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα αλγινικά :

- Ανακουφίζουν  από τον οπισθοστερνικό καύσο μέσα σε 5 λεπτά σε ποσοστό έως και 2/3 των ασθενών.

- Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα έως και 84% των ασθενών και διαρκούν για έως και 4 ώρες

Ο τρόπος δράσης  των αλγινικών (δεν εισέρχονται στην γενική κυκλοφορία)  τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους καθώς και ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή που πάσχουν από καούρα και δυσπεψία.

Τα στοιχεία που υπάρχουν από την κυκλοφορία τους εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες χώρες τα καθιστούν πολύ ασφαλή φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να συγχορηγηθούν με άλλα σκευάσματα  (πχ της κατηγορίας αναστολέων αντλίας πρωτονίων) αφού δεν επηρεάζουν τη απορρόφηση και τη δράση τους.

Το βασικό χαρακτηριστικό των αλγινικών είναι η ταχύτητα δράσης και η άμεση ανακούφιση που συμβάλλουν ουσιαστικά  στην συνολική αντιμετώπιση της γαστρο-οισοφαγικής  παλινδρομικής νόσου.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

November 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud