You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Καμπάνια SunPass : «Μαθήματα» ηλιοπροστασίας στα σχολεία

Στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τον ήλιο, από την πολύ μικρή ηλικία, στοχεύει η νέα καμπάνια ενημέρωσης, που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF), σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène.

«Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν στην ηλιοπροστασία, όπως εκπαιδεύονται στο πλύσιμο των δοντιών»! Με αυτό το μήνυμα οι ειδικοί του  ESCF, τόνισαν τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των παιδιών, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και τα μέσα προστασίας από αυτήν, σε σχετική συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης SunPass (Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων-νηπιαγωγεία & δημοτικά σχολεία). Η νέα καμπάνια, η οποία θα διεξαχθεί σε 20 σχολεία (το λιγότερο) στοχεύει  στην ενημέρωση & την ευαισθητοποίηση του διδακτικού προσωπικού, των γονέων και των παιδιών σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος καθώς και την πρόληψη αυτού, χάρη στην προστασία από τον ήλιο, ξεκινώντας από την πολύ μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε άτομο διαθέτει το προσωπικό του «ηλιακό κεφαλαίο», το οποίο μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η μείωση αρχίζει στην παιδική ηλικία και είναι αδύνατο να ανακτηθεί το κεφάλαιο που έχει ήδη χαθεί. Για να αποφευχθεί η πολύ γρήγορη εξάντληση του ηλιακού αυτού κεφαλαίου, θα πρέπει η πρόληψη να ξεκινάει από την πολύ μικρή ηλικία. Η πρόληψη των βλαπτικών επιδράσεων του ήλιου από την παιδική ηλικία έχει ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της υγείας του δέρματος και την εξασφάλισή της σε βάθος χρόνου. Η έλλειψη συνετής συμπεριφοράς κατά την έκθεση στον ήλιο τείνει να προσδώσει στους δερματικούς καρκίνους τη διάσταση μιας πραγματικής επιδημίας.

Η αόρατη ακτινοβολία, την οποία εκπέμπει ο ήλιος (υπεριώδης ακτινοβολία), συνιστά τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δε χρειάζεται να τον αποφεύγουμε τελείως, αλλά να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες με σκοπό να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Το Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων

Τα παιδιά, ειδικότερα, έχουν επιπλέον ανάγκη προστασίας, καθώς το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και δε διαθέτει ακόμα τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας από τη UV ακτινοβολία. Κάθε ηλιακό έγκαυμα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή, γεγονός που καθιστά την ανάγκη για προστασία, επιτακτική.

Η νέα καμπάνια θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου (λήξη του σχολικού έτους), ενώ στόχο αποτελεί η συνέχισή της μέχρι τον Ιούλιο στους παιδικούς σταθμούς. Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν ήδη εκπαιδευτεί τέσσερις ειδικοί από 4 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας («Α.Συγγρός», «Αττικό», «Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης», «Παπαγεωργίου»), οι οποίοι έχουν ως αποστολή να μεταδώσουν τη γνώση.

Κάθε σχολείο, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ακολουθεί ορισμένες διατάξεις σχετικής σύμβασης, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα ασφαλές από τον ήλιο περιβάλλον και να υιοθετηθούν από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές οι σωστές συμπεριφορές, όσον αφορά στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Ύστερα από σχετικές επιθεωρήσεις, τα σχολεία τα οποία θα υιοθετούν όλες τις διατάξεις της σύμβασης για την αντηλιακή προστασία θα λαμβάνουν την επισήμανση «Σχολείο που έχει λάβει μέτρα για τη σωστή αντηλιακή προστασία». Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί θα εκπαιδεύονται σχετικά με τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Τα σχολεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και να αναθεωρούν κάθε χρόνο τη σύμβασή τους για την αντηλιακή προστασία, εάν είναι απαραίτητο.

«Κλειδί» η ισορροπία

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τον ήλιο για διάφορους λόγους: για τη φυσική του ευεξία, την παραγωγή βιταμίνης D και τη διέγερση του μεταβολισμού του. Ωστόσο, δεκαπέντε (15) λεπτά καθημερινής έκθεσης είναι αρκετά προκειμένου να εξασφαλίσουν τα παραπάνω οφέλη.

Αντίθετα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, και ως εκ τούτου, τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στη μετέπειτα ζωή. Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία διακρίνεται σε δύο είδη : τη UVB ακτινοβολία με βραχύ μήκος κύματος που διαπερνά μόνο τις ανώτερες στιβάδες του δέρματος και τη UVA ακτινοβολία που διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Τα δύο αυτά είδη ακτινοβολίας μπορούν μακροπρόθεσμα να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος τροποποιώντας τις γονιδιακές πληροφορίες που περιέχονται στα δερματικά κύτταρα.

Το τετράπτυχο της ηλιοπροστασίας

1.Μην εκτίθεστε στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες (11,00-16,00)
2. Χρησιμοποιήστε κατάλληλο ρουχισμό (μπλούζα, γυαλιά ηλίου, καπέλο)
3. Μην εκθέτετε τα μωρά και τα μικρά παιδιά απευθείας στον ήλιο (η έκθεση πρέπει να γίνεται σταδιακά)
4. Χρησιμοποιήστε αρκετή ποσότητα αντηλιακού και ανανεώστε το συχνά, ώστε να διατηρηθεί το αναγκαίο επίπεδο προστασίας

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud