You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Θετικές οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του AIDS

Περίπου 850 νέα κρούσματα AIDS αναμένεται να δηλωθούν έως το τέλος του έτους, δηλαδή σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα. Θετικό στοιχείο είναι ότι συνεχίζεται η μείωση των κορυσμάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών (15% περίπου στο σύνολο. Σταθερά πρώτο παραμένει το ποσοστό μεταξύ των MSM και αποτελεί σημείο προβληματισμού για νέες προτάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Ιδιαίτερος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με προχωρημένη νόσο στους μετακινούμενους πληθυσμούς, στους χρήστες IV τοξικών ουσιών και στους προσωρινά φυλασσόμενους με προβλήματα στην επικοινωνία, ταυτοποίηση, την χορήγηση των φαρμάκων και την περαιτέρω παρακολούθησή τους.

 

Θεραπεία όσο το δυνατό πιο νωρίς

Τη χρονιά αυτή, μια μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη μελέτη, η START (Strategic Timing of Anti Retroviral Treatment (START) study) επιβεβαίωσε, με επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοπιστία, την υπόθεση ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλήρες AIDS ή άλλα σοβαρά νοσήματα εάν ξεκινήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή νωρίτερα, όταν ο αριθμός των CD4+ T-κυττάρων τους (βασικός δείκτης ανοσολογικής υγείας) είναι υψηλότερος, έναντι εκείνων που ξεκινούν όταν τα CD4+ πέσουν σε χαμηλά επίπεδα. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, σε συνδυασμό με το ήδη από προηγούμενα έτη γνωστό ότι η αντιρετροϊκή αγωγή ελαττώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους HIV- σεξουαλικούς συντρόφους των, υποστηρίζουν την προσφορά έναρξης αγωγής σε όλα τα HIV+ άτομα. Τα ανωτέρω προτάθηκαν στις οδηγίες της Αμερικής, Ευρώπης και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυτός είναι ο στόχος του UNAIDS, το 90-90-90, δηλαδή η φιλοδοξία του 2020 το 90% των HIV+ να γνωρίζουν τη θετικότητά τους, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει παρατεταμένη καταστολή του ιού.

 

Επιστημονικές προτάσεις για το μέλλον

Σε ό,τι αφορά στην προφύλαξη προ της έκθεσης, η μεν αποτελεσματικότητα έχει τεκμηριωθεί επαρκώς αλλά και πολλές προϋποθέσεις απαιτούνται και αρκετός σκεπτικισμός είναι δικαιολογημένος.

Από το αμερικανικό CDC:

Συνιστάται PrEP για MSM και ζευγάρια όταν: HIV+ σύντροφος, πρόσφατο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, ιστορικό πλημμελούς χρήσης προφυλακτικού και εκδιδόμενοι. Ανάλογες, περίπου, είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015, τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και της EACS (European AIDS Clinical Society).

Υπάρχει, συνεπώς, η δυνατότητα προφύλαξης υπό προϋποθέσεις, αλλά να διευκρινιστεί ότι τα φάρμακα δεν έχουν λάβει έγκριση στην Ευρώπη για προφύλαξη, δεν αντικαθιστούν άλλα μέτρα προφύλαξης αλλά αποτελούν μέρος του συνόλου μέτρων προφύλαξης.

Η χορήγηση της προφυλακτικής αγωγής προτείνεται να χορηγείται από ειδικά κέντρα, καθοδηγούμενη από ειδικούς εντάσσοντας την χρήση προφυλακτικού, την τήρηση των οδηγιών, την ψυχολογική υποστήριξη και την θεραπεία των ΣΜΝ.

 

Νέα φάρμακα

Το 2015 ήταν μια καλή χρονιά καθώς νέα φάρμακα, πιο δραστικά, με πλεονεκτήματα στην φαρμακοκινητική, στη μορφή, στη συμμόρφωση, και στη χώρα μας, στο οπλοστάσιο των γιατρών που ασχολούνται με την θεραπεία των ατόμων με HIV λοίμωξη.

Πρόκειται άμεσα να κυκλοφορήσουν σκευάσματα με συνδυασμούς νέων δραστικών ουσιών, με καλύτερο profil αντοχής, μεγαλύτερης δραστικότητας και λιγότερων ανεπιθύμητων ενεργειών (αναστολείς ιντεργράσης και TAF, μιας πρόδρομης μορφής της τενοφοβίρης).

 

Η αγωγή στην εποχή της κρίσης

Η χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής στην εποχή της οικονομικής κρίσης, με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, προτείνεται να είναι καθολική σε όλους τους ασθενείς με HIV λοίμωξη, για βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, που δεν διαφέρει πλέον του γενικού πληθυσμού, μείωση της εξέλιξης σε πλήρες AIDS, μείωση των συννοσηροτήτων αλλά και ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου, δεδομένου ότι οι υπό θεραπεία ασθενείς θα έχουν καταστείλει το ιικό τους φορτίο.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud