You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

«Θερίζουν» τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. «Ηθικοί αυτουργοί» η ανεπαρκής πρόληψη και το υψηλό κόστος των φαρμάκων

Τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στην πολιτική υγείας στον τομέα των Χρόνιων Αναπνευστικών Νοσημάτων (ΧΑΝ) έβαλε στο «μικροσκόπιο» το 2ο Συνέδριο για την Πολιτική Υγείας στα ΧΑΝ, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που «συνηγορούν» στις καταστροφικές συνέπειές τους.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο, χάνουν τη ζωή τους, παγκοσμίως, από ΧΑΝ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα, πνευμονική ίνωση), ενώ πανευρωπαϊκά ένας στους 8 θανάτους οφείλονται σε αυτά. Το ολικό κόστος των ΧΑΝ στην Ευρώπη είναι 380 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι αν δεν ληφθούν μέτρα ενδέχεται να καταρρεύσουν όλα τα συστήματα υγείας.  Το ενδεχόμενο αυτό καθιστά την ανάγκη για αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυτών των νοσημάτων, επείγουσα και επιτακτική.

Τα ΧΑΝ στην Ελλάδα

Όπως προέκυψε από το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), με την υποστήριξη των εταιριών GSK, ELPEN και CHIESI, η ενημέρωση των ασθενών από το σύστημα υγείας, καθώς και η συνεργασία ιατρών και ασθενών με τα ΜΜΕ, θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των ΧΑΝ.

Σύμφωνα με τον  κ. Νίκο Σιαφάκα, MD, PHD, FRCP Ομότιμο Καθηγητή Πνευμονολογίας του  Πανεπιστημίου Κρήτης, το σύστημα υγείας δεν επαρκεί για την κατάλληλη πρόληψη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταλήγουν στο θάνατο. Τα περισσότερα, δε, νοσήματα του αναπνευστικού «χτυπούν» τους νέους και τους φτωχούς, δύο πληθυσμιακές ομάδες που δεν ενημερώνονται κατάλληλα ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μίας θεραπείας, καθώς οι ασφαλιστικοί τους φορείς δεν τις καλύπτουν.

«Η Ελλάδα έχει πτωχευμένα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται τα έσοδα των προμηθευτών υγείας, καθώς και οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες» τόνισε ο  κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπρόεδρος της ELPEN Α.Ε., «Κάθε χρόνο είμαστε όλο και πιο κοντά στο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα. Δεν αναφέρομαι τόσο σε αυτά που έχουν υποκατάστατα, αλλά κυρίως στα ειδικά φάρμακα όπου ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα», δήλωσε ερωτώμενος για τις ελλείψεις των φαρμάκων.

Ωστόσο,  «με τη συνεργασία ιατρών και ασθενών το υπάρχον σύστημα μπορεί να βελτιωθεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα», επεσήμανε ο κ. Σιαφάκας.

ΧΑΠ και άσθμα

Δύο από τα πιο συχνά και σοβαρά νοσήματα της Πνευμονολογίας είναι το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η δύσπνοια και ο βήχας (χωρίς προφανή αιτία) είναι δύο συμπτώματα – «κόκκινες σημαίες» για τα νοσήματα αυτά και θα πρέπει πάντα να διερευνώνται από ειδικό. Όσον αφορά στο βήχα οι πάσχοντες, συχνά τον χαρακτηρίζουν αυθαίρετα ως «τσιγαρόβηχα», με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση.

Στην Ελλάδα, το 10% των ατόμων άνω των 40 ετών πάσχει από ΧΑΠ, ενώ το 12% των ατόμων κάτω των 40 ετών, που επισκέπτονται τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, πάσχουν από τη νόσο και δεν το γνωρίζουν. Όσον αφορά στο άσθμα το 1/3 του πληθυσμού θα αναπτύξει τη νόσο.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Κουλούρη, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», έως το 2030 εκτιμάται ότι ένας στους πέντε θανάτους θα οφείλονται στα ΧΑΝ, καθώς τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά και αρκετός κόσμος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Το κάπνισμα παραμένει κυριότερος παράγοντας κινδύνου.

«Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι η τρίτη κατά σειρά κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, η οποία σκοτώνει σταδιακά και ύπουλα, ενώ όσον αφορά στο άσθμα, υπάρχει κακή συμμόρφωση στη θεραπεία του, με το 45% των ασθενών να μην το ελέγχει» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Γλυνός, MD, PhD, Πνευμονολόγος/Εντατικολόγος, Ιατρικός Σύμβουλος της GSK.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι θανατηφόρος και ως εκ τούτου είναι ένα από τα σοβαρότερα νοσήματα, ενώ επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του ασθενή, την ποιότητα ζωής του, καθώς και αυτή της οικογένειάς του, τόνισε η κ. Μίνα Γκάγκα, Vice President της European Respiratory Society, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής & του Κέντρου Άσθματος και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας στο ΝΝΘΑ Σωτηρία. Το ποσοστό του καπνίσματος στη χώρα μας ξεπερνά το 40% και είναι η πιο σοβαρή αιτία της νόσου, ενώ οι θάνατοι από την ασθένεια αναμένεται να ξεπεράσουν σε λίγα χρόνια τους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην απουσία συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια, στη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στη μεγάλη αναμονή για εξέταση.

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πνευμονοπάθεια είναι και η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση. Πρόκειται για μία χρόνια ινωτική διάμεση πνευμονοπάθεια άγνωστης αιτιολογίας, περιοριζόμενη στους πνεύμονες. Κύρια συμπτώματα της είναι η προοδευτικά εξελισσόμενη δύσπνοια και ο χρόνιος ξηρός βήχας, συμπτώματα τα οποία πολλοί αγνοούν, με αποτέλεσμα η νόσος να μένει αδιάγνωστη. Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένη Μπούρο, MD, PhD, FERS, FCCP Καθηγητή Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η μέση επιβίωση των ασθενών είναι 3,5 χρόνια από τη διάγνωση, καθιστώντας το συγκεκριμένο νόσημα πολύ επικίνδυνο.  «Από τον καρκίνο του μαστού έχουν διασωθεί εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ανίατη», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για τη σύσταση κέντρων αναφοράς και μεταμόσχευσης.

Κυστική ίνωση

Είναι η πιο συχνή, παγκοσμίως, κληρονομική θανατηφόρος νόσος της λευκής φυλής, προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κοντοπίδη, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, από το 2012 μέχρι και το 2015 ο Σύλλογος κατάφερε να αλλάξει το χάρτη της νόσου, αφού συμμετέχοντας σε αρκετά συνέδρια, ενημερώθηκαν κατάλληλα και προχωρούν σε πολλές ενέργειες για τους ασθενείς. Η συνεργασία που προσδοκεί να έχει με διάφορους επιστήμονες υγείας, θα βοηθήσει τον Σύλλογο να πραγματοποιήσει περισσότερα στο μέλλον, βοηθώντας παράλληλα ολοένα και περισσότερο στην ενημέρωση και αντιμετώπιση των νοσημάτων.

«Ασφυξία» στα συστήματα υγείας

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το συνολικό κόστος των αναπνευστικών νοσημάτων  ξεπερνά τα 380 δις ευρώ με το μεγαλύτερο κόστος να αντιστοιχεί στη ΧΑΠ και το άσθμα (200 δις ευρώ).

Όπως επεσήμανε η κ. Χαρά Κουσουλάκου, MSc Οικονομολόγος Υγείας & Συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία αναφέρθηκε στην αποτύπωση χρήσης πόρων και στην εκτίμηση του συνολικού, άμεσου και έμμεσου, κόστους της ΧΑΠ και του άσθματος στην Ελλάδα, ανά μέσο ασθενή, η νοσοκομειακή περίθαλψη και η νοσηλεία αποτελούν τους μεγαλύτερους παράγοντες κόστους. Σύμφωνα με την ίδια, η ΧΑΠ και το άσθμα είναι χρόνια νοσήματα με υψηλή χρήση πόρων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της ασθένειας και μόνο η σταθεροποίηση του ασθενή μπορεί να συμβάλει στη μείωσή τους.

Η λύση είναι εφικτή

Υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το κάθε νόσημα, σύμφωνα με την κ. Χριστίνα Γκράτζιου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας/Εντατικής Θεραπείας στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Chair της ERS Advocacy Council και ΕU Secretary – EU Affairs. Στόχο αποτελεί η ενημέρωσή τους και, στη συνέχεια, η πρόληψη κυρίως για τη ΧΑΠ και το άσθμα.

«Οι πολιτικοί κωφεύουν γι‘ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη για συνεργασία των ιατρών, των ασθενών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τους, που δεν είναι άλλοι από την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων νοσημάτων», τόνισε η κ. Γκράτζιου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Palladian Conferences.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud