You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Η εξέταση που μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν μπορεί να προβλεφτεί, μπορεί όμως να προληφθεί με την ενδεικνυόμενη εξέταση, στο σωστό χρόνο.

Με την εφαρμογή ενός οργανωμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου θα μπορούσε να εξαλειφθεί πλήρως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, σύμφωνα με  στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συμποσίου με θέμα «Γαστρεντερικός καρκίνος: Πρόληψη, Αναγνώριση & Διαχείριση – Ένα αλφαβητάρι Για Ιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς)»

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από τη νόσο και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Το κόστος αντιμετώπισής της ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιδιωτικ4ός τομέας) τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος, στοιχεία που καθιστούν την ανάγκη για την πρόληψή της περισσότερο επιτακτική.

«Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Σωτήριος Γεωργόπουλος.

Τα αίτια

Παρότι έχουν αναγνωριστεί κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου, όπως η συχνή χρήση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και λίπους, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος θα εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου, εκτός από πολύ ειδικές ομάδες που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού (άτομα με συγγενείς α΄ βαθμού που έχουν εμφανίσει πολύποδες ή καρκίνο του παχέος εντέρου) .

Το στρες έχει ενοχοποιηθεί για πολλές μορφές καρκίνου, λόγω της ροπής που προκαλεί προς ορισμένες βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Formosa Cancer Foundation, «θύματα» του καρκίνου του εντέρου κινδυνεύουν να πέσουν και οι υπάλληλοι γραφείου εξαιτίας της κακής διατροφής στην οποία καταφεύγουν λόγω του στρες και της έλλειψης χρόνου για την υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών.

Η σωτήρια εξέταση

Τα τελευταία χρόνια οι πολύποδες που είναι η προκαρκινική κατάσταση για την πλειοψηφία των καρκίνων στο παχύ έντερο, τείνουν να εμφανίζονται σε ολοένα και νεότερους ανθρώπους και γι’ αυτό οι συστάσεις για διενέργεια εξετάσεων από τα 50 είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Όταν όμως πρόκειται για άτομα με συγγενείς α΄ βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) που έχουν διαγνωστεί με πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου, τότε ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει σε νεότερες ηλικίες, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν για εμφάνιση της νόσου. Και η εξέταση που πραγματικά σώζει ζωές είναι η κολονοσκόπηση!!

Η αξία της κολονοσκόπησης, είναι ανυπέρβλητη, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορούν να ανιχνευθούν, οι πολύποδες και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν προτού εξαλλαχθούν. Η αξιοπιστία της μεθόδου είναι πολύ υψηλή αρκεί να εκτελείται από έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους γαστρεντερολόγους. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της περιλαμβάνεται η δυνατότητα εξέτασης όλου του παχέος εντέρου και λήψης δειγμάτων για βιοψία, καθώς και το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανεξέταση (5-10 έτη). Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης είναι εφικτή η ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία, η οποία την καθιστά εξέταση αιχμής στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλες εξετάσεις

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες στον προληπτικό έλεγχο συμβάλλουν ουσιαστικά και η σιγμοειδοσκόπηση σε συνδυασμό με την ετήσια ανοσοϊστοχημική δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (FIT) ή έστω η υποβολή σε FIT κάθε χρόνο.

Η σιγμοειδοσκόπηση, που εκτελείται χωρίς αναισθησία σε ελάχιστο χρόνο, δίνει όμως τη δυνατότητα εξέτασης μόνο του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου και στην περίπτωση ανίχνευση βλαβών συστήνεται ο πλήρης έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση. Σε συνδυασμό με την ανοσοϊστοχημική δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (FIT) δύνανται να περιορίσουν τις πιθανότητες μη εντοπισμού προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο. Βέβαια επί θετικού αποτελέσματος σε οποιαδήποτε από τις δύο αυτές εξετάσεις ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση.

Πέραν της κολονοσκόπησης υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δοκιμασίες (π.χ. εικονική κολονοσκόπηση, ενδοσκοπική κάψουλα κ.ά.) που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του υπέρτατου στόχου: Να μην πεθαίνει κανένας άνθρωπος από καρκίνο παχέος εντέρου.

Οι  καρκινικοί δείκτες στην πρόληψη και διάγνωση

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου – Αναπληρωτή Καθηγητή Γαστρεντερολογίας, οι καρκινικοί δείκτες στην πρόληψη και διάγνωση της νόσου είναι παντελώς άχρηστοι, καθώς η χρήση τους ενδείκνυται μόνο για την παρακολούθηση του ήδη διαγνωσμένου ασθενή που έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία. «Οι καρκινικοί δείκτες δεν έχουν καμία αξία στην πρόληψη και τη διάγνωση. Πρέπει να απαγορευτούν διά ροπάλου. Να μην επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο, με άχρηστες εξετάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος του τρόπου ζωής

Πέραν των προληπτικών εξετάσεων, στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών (και κατά την κρίση του γιατρού έως τα 85), στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου βοηθούν και η τροποποίηση ορισμένων συνηθειών. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και γιαούρτι, αλλά και η συστηματική άσκηση, είναι τακτικές που μειώνουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος επίσης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αποφυγή της νόσου.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud