You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

ΕΠΕΜΥ: Πενταετές σχέδιο δράσης για τα προβλήματα της ηλικιακής μετάβασης

Η Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) πρωτοστατώντας στην προσπάθεια διασφάλισης της υγιούς γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού, διαμορφώνει ένα πενταετές σχέδιο δράσης (2017 – 2022) για τα προβλήματα της ηλικιακής μετάβασης, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στις διάφορες ομάδες χρονίως πασχόντων αλλά και στο γενικό πληθυσμό.

Σε επιστημονική και κοινωνική πρόκληση ανάγεται η γήρανση του πληθυσμού και συγκεκριμένα η επίτευξη του υγιούς ageing, δηλαδή η διασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει δεδομενης και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης στον δυτικό κόσμο.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα είναι δυσοίωνα καθώς η χώρα εξελίσσεται σε έθνος γερόντων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του πληθυσμού αλλά και την επιβάρυνση του συστήματος περίθαλψης και της κοινωνίας, γενικότερα.

Η Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) πρωτοστατώντας στην προσπάθεια διασφάλισης της υγιούς γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού, διαμορφώνει ένα πενταετές σχέδιο δράσης (2017 – 2022) για τα προβλήματα της ηλικιακής μετάβασης, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στις διάφορες ομάδες χρονίως πασχόντων αλλά και στο γενικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια του Φθινοπωρινού Επιστημονικού Συμποσίου της ΕΠΕΜΥ (14-15 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, Δρ Παναγιώτης Τρόντζας «μεγαλώνοντας επέρχονται αλλαγές στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στο μεταβολισμό, στα εσωτερικά όργανα, στη σεξουαλική ζωή, στη φυσική και πνευματική λειτουργικότητα που συνδέονται με τη διαδικασία της γήρανσης. Παράλληλα με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζονται ή επιδεινώνονται διάφορες ασθένειες που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ατομική όσο και στη δημόσια υγεία. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά με τον αγγλικό όρο “Αgeing”».

Ο διεθνής ιατρικός όρος “Αgeing” αναφέρεται στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται με την πάροδο της ηλικίας και περιλαμβάνει θεματικούς τομείς, όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.

Tο Αgeing περιλαμβάνει επιπλέον την οικονομική και κοινωνική διάσταση που προκαλεί η γήρανση καθώς και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στα συστήματα υγείας και τις κοινωνικές παροχές.

Έτσι, στόχοι του σχεδίου δράσης της ΕΠΕΜΥ για το Ageing είναι η βελτίωση της προσωπικής υγείας και ευεξίας με την πάροδο της ηλικίας, η ομαλή μετάβαση των χρονίως πασχόντων στην επόμενη ηλικιακή ομάδα και η προσαρμογή της δημόσιας υγείας στις απαιτήσεις που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, η ΕΠΕΜΥ για την υλοποίηση του σχεδίου επενδύει στη διεταιρικότητα, στις συνέργειες των ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς και στη συνεργασία με τις άλλες συναφείς επιστημονικές εταιρείες, τις ενώσεις ασθενών και άλλους ενδιαφερόμενους.

Για το 2018, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΜΥ σχεδιάζει την εκστρατεία «Μεγαλώνοντας – Η ηλικιακή μετάβαση», η οποία πρόκειται να περιλάβει δράσεις, όπως η συνεχιζόμενη ιατρική, η εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών υγείας, η εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των συλλόγων ασθενών, οι συνέργειες με τη φαρμακοβιομηχανία και φυσικά η κατάθεση προτάσεων για θεσμικές αλλαγές στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του ageing.

«Για την υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας θα δημιουργηθούν κοινές συνεργατικές ομάδες εργασίας, με επαγγελματίες υγείας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες, με σκοπό την προώθηση στοχευμένων δράσεων εκπαίδευσης, έρευνας, ενημέρωσης και θεσμικών αλλαγών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ.

Και πρόσθεσε ότι «τελικός στόχος, είναι η ανταπόκριση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, τόσο στο επίπεδο της προσωπικής υγείας και ευεξίας, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής μέριμνας και συνοχής που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού».

Να σημειωθεί ότι, το επόμενο ετήσιο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ το 2018 θα είναι αφιερωμένο στη χαρτογράφηση της νοσηρότητας και των επιβαρύνσεων που δημιουργούν τα χρόνια νοσήματα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες καθώς και στον τρόπο που μεταφέρονται οι επιβαρύνσεις στην επόμενη ηλικιακή ομάδα.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

November 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud