You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Εξορθολογισμός δημοσίων δαπανών για την Υγεία

Στον ανασχεδιασμό της διαδικασίας του rebate, μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου, που θα περιλαμβάνει τη δέσμη 7 σημείων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης κατά το 7ο Pharma & Health Conference.

“Το σημαντικότερο είναι ο έλεγχος της ζήτησης ώστε οι ποσότητες να είναι αυτές που θα επιτρέπουν τον ασφαλισμένο να έχει την απαιτούμενη πρόσβαση”, ανέφερε, διευκρινίζοντας πως ορισμένα δεν είναι άμεσα στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, όταν από το 2012 έως πρόσφατα δεν είχε πραγματοποιηθεί κανείς έλεγχος δαπανών, σήμερα εκκαθαρίζονται στο 100%.  Μάλιστα,  όπως ανέφερε, το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και στις δημόσιες δομές.

Την ευθύνη για την εισαγωγή θεσμοθετημένων μέντρων την έχει η πολιτική ηγεσία, τόνισε από την πλευρά του ο Καθηγητής & Διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκης.

“Επειδή πολλά μέτρα δεν λειτούργησαν, σαν από μηχανής θεός ήρθε η εύκολη λύση του clawback κι επειδή λειτούργησε στην υγεία, μπήκε σε όλη τη χώρα, με τη μορφή του κόφτης”, τόνισε ο κ. Μανιαδάκης, προσθέτοντας πως μια αξιολόγηση υπάρχει όταν ένα φάρμακο μπαίνει στη λίστα αποζημίωσης.

Για να εφαρμοστεί το σύστημα της εκκαθάρισης πρέπει να υποβληθούν δαπάνες πρώτα, διευκρίνισε ο Γενικός Επιχειρησιακός & Διοικητικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, Β. Μπαρδής.

“Αυτό δεν έχει γίνει”, διευκρίνισε και προσέθεσε πως “αυτό που μας είπαν είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέραμε τι πληρώναμε”. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή το clawback δεν έχει σχέση με τον εξορθολογισμό.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Επιστημονικών & Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΣΦΕΕ, Ζ. Βοστιτσάνου, ξεκαθάρισε πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν χάρη στις περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη.

Μεταξύ των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανακατανομή πόρων, οι ανάγκες του πληθυσμού, οι προϋπολογισμοί που να συμβαδίζουν με τις ανάγκες χώρας και ένας υπεύθυνος οργανισμός που να παρακολουθεί την πορεία των πραγμάτων.

Την ώρα που η δαπάνη έχει εκτιναχθεί στα ύψη, δεν υπάρχει  και πολιτική σταθερότητα με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος, σύμφωνα με την κ. Βοστιτσάνου.

“Ο μηχανισμός που εφαρμόζεται, με το claw back, δεν φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μείωση του όγκου παρά τις περικοπές”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Greece, Haseeb Ahmad.

“H επιτροπή διαπραγμάτευσης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό σύστημα υγείας”, σημείωσε. Η Ηπατίτιδα C συνιστά την 7η αιτία θανάτου, με τον επιπολασμό στην Ελλάδα να είναι μεγαλύτερος.

Μετά την εισαγωγή των νέων θεραπειών, είμαστε αντιμέτωποι με μια δοκιμασία, καθώς έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό ας μας βοηθήσει ο Θεός“, ανέφερε ο κ. Ahmad.

Κατά τον κ. Ahmad δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση τιμών, αλλά πως σε 5-10 χρόνια θα εξαφανίσουμε την ασθένεια.

Η διαδικασία όμως και η συνεργασία πρέπει να είναι διαυγείς, ανέφερε. “Η επέκταση των κριτηρίων για την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες είναι απαραίτητη, ακόμη και για τη σημαντική επίδραση που θα έχουν στους προϋπολογισμούς”.

“Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας, Ευθύμιος Παπαταξιάρχης παραθέτοντας μια σειρά αριθμών: “4-6 εκατ. συνταγές σε μηνιαία βάση, 3,5% volume 1% αξίες, 400 εκατ. ευρώ το 2014, 600 εκατ. ευρώ το 2015, 1 δισ. ευρώ το 2016”.

“Προφανώς ο τρόπος είναι λάθος”, εκτίμησε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης του πράγματος.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud