You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Εκστρατεία αλληλεγγύης στο Καστελλόριζο

Μεγάλη εκστρατεία αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους συμπατριώτες μας του ακριτικού Καστελλόριζου ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.), με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis και σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, αποδεικνύοντας έμπρακτα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, ότι η πίστη στον άνθρωπο και τη φροντίδα του αποτελούν διαχρονικές αξίες!

Κλιμάκιο εκπροσώπων των τριών φορέων του Πανελληνίου αυτού Προγράμματος Ενημέρωσης για τις σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, το οποίο διεξάγεται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας από το Δεκέμβριο του 2012, «κατέπλευσε» και παρέμεινε στο Καστελλόριζο από την Πέμπτη 27 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, όπου πραγματοποίησε ΔΩΡΕΑΝ οφθαλμολογικές εξετάσεις στους κατοίκους του νησιού. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Δήμου Μεγίστης, στις οποίες προσήλθε για να εξεταστεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός του ακριτικού Καστελλόριζου.

Ωστόσο, η κοινωνική προσφορά της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis δε σταμάτησε εκεί. Κορωνίδα του Προγράμματος αποτέλεσε η «αναδοχή» των κατοίκων του νησιού για ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαγνώσθηκαν με σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την όρασή τους, θα παραπέμπονται για ένα έτος προς περαιτέρω διερεύνηση στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με έξοδα της Novartis.

Παράλληλα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μεγίστης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό από  τον Διευθυντή Οφθαλμίατρο του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, Γεν. Γραμματέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών κ. Ευστράτιο Παροικάκη και τον Χειρουργό – Παιδοφθαλμίατρο, Πρόεδρο της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος κ. Νικόλαο Κοζέη.

Στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της Novartis κ. Διονυσία Ηλιοπούλου η «αναδοχή» των κατοίκων του Καστελλορίζου, εκτός από τους εκπροσώπους της Ε.Ο.Ο.Ε., παραβρέθηκαν ο Αν. Δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Αχλαδιώτης, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Μεγίστης, Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος, ο Διοικητικός Υπεύθυνος της αποστολής των Γιατρών του Κόσμου κ. Θεοκλής Πιέρος, ο Γενικός Ιατρός, Επιμελητής Α’ του Κέντρου Υγείας Έμπωνα Ρόδου, αποσπασμένος ιατρός Δήμου Μεγίστης κ. Θεοφάνης Μούκας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεγίστης, Υπαστυνόμος Α’ κ. Κωνσταντίνος Χολιαράς, ο Διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης, Ανθυπασπιστής κ. Δημήτριος Εκταρίδης, ο Διοικητής του Στρατοπέδου ΔΑΝ Μεγίστης, Αντισυνταγματάρχης κ. Βασίλειος Λαγογιάννης, ο γνωστός συγγραφέας και ιστορικός των Δωδεκανήσων κ. Θεοφάνης Μπογιάννος και άλλοι τοπικοί φορείς, ενώ αναγνώσθηκαν τα μηνύματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, Υπερτίμου και Εξάρχου Νοτίου Αιγαίου Πελάγους κ. κ. Χρυσοστόμου και της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Ο.Ε. κ. Παροικάκης, το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα που, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης. Συγκεκριμένα, παθήσεις όπως η ηλικιακού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διάφορα οιδήματα που οφείλονται σε άλλες σοβαρές νόσους, όπως ο διαβήτης και η θρόμβωση, είναι πολύ σημαντικό να διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια, προκειμένου να υπάρχει το περιθώριο αντιμετώπισής τους.

«Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας έχουν μια εξελικτική πορεία με κατάληξη τη δραματική μείωση της κεντρικής όρασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των ασθενών», επεσήμανε ο κ. Παροικάκης. «Με δεδομένο το γεγονός ότι η διάγνωσή τους σήμερα με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας είναι εύκολη, η έγκαιρη προσέλευση των πολιτών για εξέταση στον Οφθαλμίατρο είναι ουσιώδους σημασίας για τη διατήρηση της όρασής τους».

«Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και εκεί έχει έννοια η ορθή και έγκαιρη διάγνωση, καθώς από αυτήν αποφασίζεται εάν στο συγκεκριμένο περιστατικό θα χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή ή θα παραπεμφθεί προς χειρουργική αντιμετώπιση. Με αυτά τα δεδομένα, ευχαριστώ όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, και ιδιαίτερα την εταιρία Novartis, που βοήθησαν ώστε το σπουδαίο αυτό Πρόγραμμα της Ε.Ο.Ε.Ε. να γίνει πραγματικότητα».

Αναφερόμενος, με τη σειρά του, στην πρωτοβουλία της εκστρατείας, ο κ. Κοζέης υπογράμμισε ότι η ενημέρωση, η γνώση και η συνεχής προσέλκυση της προσοχής του πληθυσμού στο θέμα των σοβαρών οφθαλμολογικών νοσημάτων, οι οποίες προκύπτουν από το Πρόγραμμα, έχουν ενεργοποιήσει τους Έλληνες πολίτες και τους έχουν θυμίσει στην καθημερινότητά τους πόσο σοβαρό μπορεί να αποβεί γι’ αυτούς ένα πιθανό οφθαλμολογικό πρόβλημα, την ύπαρξη του οποίου, μάλιστα, ίσως δε γνωρίζουν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας, και ειδικά τη φαρμακευτική εταιρία Novartis, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή τη μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω από τα σοβαρά νοσήματα του οφθαλμού. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην πρόληψη και, τελικά, στη συνολική προστασία του αγαθού της όρασης στη χώρα μας. Γιατί η ενημέρωση είναι γνώση και η γνώση είναι αρωγός στην προσπάθεια να αποτρέψουμε την εμφάνιση σοβαρών και μόνιμων οφθαλμικών αναπηριών σε πολλούς ανθρώπους. Και όλοι, βεβαίως, γνωρίζουμε ότι οι οφθαλμικές αναπηρίες, εκτός από τον τεράστιο προσωπικό και κοινωνικό τους αντίκτυπο, έχουν και σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Κοζέης.

Από την πλευρά του, ο Αν. Δήμαρχος Μεγίστης κ. Αχλαδιώτης τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία της Ε.Ο.Ο.Ε. αποτελεί για το νησί μια «χαραυγή» στην «καταχνιά» την οποία ζουν οι κάτοικοι από πλευράς περίθαλψης. «Όπως ξέρετε, αυτό που μας λείπει πρωτίστως είναι η υγειονομική περίθαλψη, καθώς το νησί δε διαθέτει ούτε φαρμακείο. Πρωτοβουλίες σαν κι αυτή της Ε.Ο.Ο.Ε. και των συνεργατών της είναι αξιέπαινες, αναπτερώνουν το ηθικό των συμπολιτών μας και τους κάνουν να νοιώθουν ότι δεν είναι απομονωμένοι και ξεχασμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα».

«Αποτέλεσμα, όπως είδαμε αυτές τις ημέρες, είναι η αθρόα προσέλευση δεκάδων Καστελλοριζιών για εξέταση από τους Οφθαλμιάτρους, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στο νησί. Μάλιστα, απεδείχθη ότι υπήρχαν 3 – 4 σοβαρά περιστατικά, τα οποία χρήζουν άμεσης περαιτέρω φροντίδας. Εάν δεν ερχόταν η αποστολή σας εδώ, αυτοί οι άνθρωποι δε θα γνώριζαν τι συμβαίνει με την όρασή τους και δυνητικά θα έφταναν στο σημείο να τη χάσουν πολύ σύντομα. Σας ευχαριστώ όλους θερμότατα, και ιδιαίτερα την εταιρία Novartis, για την “ανάσα” υγείας και ελπίδας που προσφέρατε στη Μεγίστη μας», κατέληξε.

Για τη συμμετοχή των Γιατρών του Κόσμου στο Πρόγραμμα έκανε λόγο ο Διοικητικός Υπεύθυνος της αποστολής στο Καστελλόριζο κ. Πιέρος, ο οποίος επεσήμανε ότι ειδικά αυτόν τον καιρό με το τεράστιο πρόβλημα υγειονομικής ασφάλισης που ανακύπτει καθημερινά για όλο και περισσότερους Έλληνες πολίτες, Προγράμματα σαν κι αυτό τείνουν ένα σημαντικό «χέρι βοηθείας» προς τον πληθυσμό όλης της χώρας, ιδιαίτερα, δε, των περιοχών με περιορισμένη υγειονομική πρόσβαση.

«Εκτός από τις σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις των ενηλίκων», υπογράμμισε ο κ. Πιέρος, «το κλιμάκιο των επιστημόνων μας μέσα από αυτό το Πρόγραμμα διερευνά και αντίστοιχα νοσήματα στα παιδιά, γεγονός με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, καθώς κάποια οφθαλμολογικά προβλήματα, π.χ. το λεγόμενο «τεμπέλικο μάτι», μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέχρι τη Γ’ Δημοτικού. Μετά την παρέλευση της ηλικίας αυτής, δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος επαναφοράς του πάσχοντος ματιού, που παραμένει έτσι σε όλη την ενήλικη ζωή του ατόμου. Είναι, λοιπόν, μεγάλη η χαρά των Γιατρών του Κόσμου που συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, η οποία, μετά τη λήξη της, θα αφήσει πίσω της ως παρακαταθήκη ένα μεγάλο κοινωνικό έργο».

Η επιλογή του Καστελλόριζου ως κορωνίδα του Προγράμματος, είχε διττό στόχο: αφενός, να καταγράψει τις ανάγκες και να ενισχύσει την υγειονομική φροντίδα των κατοίκων περιοχών που βρίσκονται μακριά από το κέντρο και αφετέρου, να τονίσει το συμβολισμό των ακριτών μας και της προσφοράς τους στην πατρίδα μας, σε μια περίοδο μεγάλης ηθικής και οικονομικής κρίσης, η οποία ξεπερνά τα στενά όρια της χώρας μας.

Το Πρόγραμμα, με τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2012 και έχει διάρκεια ενός έτους. Οι δράσεις του περιλαμβάνουν επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια, καθώς και οφθαλμολογικές εξετάσεις από κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου.

Υποστηρικτής στην ενημέρωση του πληθυσμού της Ρόδου και των Δωδεκανήσων γενικότερα σχετικά με τις δράσεις στο Καστελλόριζο ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός Palmos FΜ, Χορηγός Επικοινωνίας του Προγράμματος.

 

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

October 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud