You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Δώδεκα πόλεις υποψήφιες για τη διεξαγωγή του επόμενου Genedis 2020

«Μη εκ λόγων τα πράγματα, αλλ’ εκ των πραγμάτων τους λόγους ζητείν» (μτφρ: δεν πρέπει να ερευνούμε τα γεγονότα ξεκινώντας από τις αιτίες, αλλά τις αιτίες ξεκινώντας από τα γεγονότα. Μύσων ο Χηνεύς). Με αυτά τα λόγια και επαναπροσδιορίζοντας τους όρους “healthy” και “specificity”, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 3rd World Congress on Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research – “GeNeDis 2018″, με τίτλο: Health Aging and Mental Wellness in the new digital era, που έλαβε για πρώτη φορά χώρα εκτός Ελλάδας, και συγκεκριμένα στο Τορόντο του Καναδά, καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, κήρυξε τη λήξη των εργασιών της μεγάλης αυτής διοργάνωσης που αποτελεί τον ορισμό της διεπιστημονικής συνεργασίας.

Τις τέσσερις  μέρες του συνεδρίου (από τις 25-28 Οκτωβρίου) σε πέντε τοποθεσίες του Τορόντο: Fields Institute, Bahen Center for Information Technology Toronto University, Wilfrid Lauriel University, Royal Ontario Museum, Lennox Hall, φιλοξενήθηκαν 33 προσκεκλημένοι ομιλητές (keynote speakers) από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ελβετία, Ελλάδα, κ.ά. και περισσότεροι από 150 επιστήμονες από περισσότερα από δέκα επιστημονικά πεδία, ενώ από την πρώτη κιόλας μέρα το συνέδριο είχε εγγραφές  από διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως Καναδά, ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Ευρώπη και φυσικά Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση προώθησης του scientific networking δύο γεγονότα καταγράφηκαν ως τα highlights του συνεδρίου. Το πρώτο ήταν η κλειστή συνάντηση επιστημόνων στο Fileds Institute, όπου για πρώτη φορά μέσα σε ένα χώρο που φέρει μαθηματική ταυτότητα εισήχθηκαν και συζητήθηκαν δύο νέα επιστημονικά πεδία, αυτά της Βιοπληροφορικής και του Υπολογιστικού Νευροεκφυλισμού. Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, στο Lennox Hall, 40 κορυφαίοι προσκεκλημένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο, που ανήκουν στην ελίτ των επιστημόνων που διερευνούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, παρουσίασαν και κατόπιν έθεσαν στην κρίση των συναδέλφων τους τις τελευταίες ερευνητικές κατακτήσεις τους. Ακολούθησε ένας χαλαρός, αλλά ουσιαστικός επιστημονικός διάλογος που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ μέσα σε μια άτυπη ατμόσφαιρα ιδανική για μια γόνιμη επιστημονική αλληλεπίδραση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου διενεργήθηκαν 7 Εργαστήρια (workshops), ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα έξι νέων ερευνών που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, ενώ έλαβαν χώρα 3 βραβεύσεις ερευνητών για τη συνολική συνεισφορά τους στην Επιστήμη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθ. Παναγιώτης Βλάμος, απέδωσε τιμητική διάκριση στον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Παν. Κρήτης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και Πρόεδρο ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη, στον ομογενή διαπρεπή νευροεπιστήμονα Clifford George Kentros από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) που διερευνά τους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης, και στον πολυβραβευμένο για την έρευνά του στο Αλτσχάιμερ Benjamin Wolozin από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Τιμητική διάκριση ως “Best paper award” έλαβαν επίσης τέσσερις δημοσιεύσεις (papers) από Ελλάδα και Ινδία που κρίθηκαν ως καλύτερες σε σύνολο 103.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας αυτής επιστημονικής συνάντησης προέκυψαν επίσης και σημαντικές  διεπιστημονικές  συνεργασίες που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. Ήδη ανακοινώθηκαν η έναρξη της λειτουργίας του μοναδικού στο είδος του Κέντρο Ερευνών με το όνομα «Research Center on Computational Biomarkers – RCCBm» (Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών) http://www.rccbm.org/, ο ορισμός για πρώτη φορά μιας καινούργιας ερευνητικής περιοχής με το όνομα «Υπολογιστικός Νευροεκφυλισμός» (Computational Neurodegeneration)» από τον μεγαλύτερο όμιλο επιστημονικών εκδόσεων Springer και η δημιουργία του αντίστοιχου «εγχειριδίου» (handbook), καθώς και η ίδρυση ενός νέου Mεταπτυχιακού Προγράμματος Βιοπληροφορικής και Νευροπληροφορικής, την άνοιξη του 2019, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το ραντεβού όλων όσοι συμμετείχαν στο 3ο Genedis 2018 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ανανεώθηκε για το 2020. Ο τελικός τόπος διεξαγωγής του 4ου Genedis δεν έχει ακόμη οριστεί εξαιτίας της μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πόλεις και χώρες που το διεκδικούν, όπως το Άμστερνταμ, η Βαλτιμόρη, η Βαρκελώνη, η Βουδαπέστη, το Ηράκλειο Κρήτης, η Ζυρίχη, το Λονδίνο, η Μπρατισλάβα, η Πράγα, η Σεούλ, η Σιγκαπούρη και η Ταϋλάνδη. Ενδιάμεσες εκδηλώσεις «δορυφόροι» αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2019 και στο 2020.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

November 2020
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud