You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Πρόκειται για μια καινοτομία που μειώνει δραστικά τον χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος και δίνει τη δυνατότητα για ταχύτερη χορήγηση θεραπείας και αποτελεσματικότερη χρήση των ιατροφαρμακευτικών πόρων.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης TRAPID-AMI που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στα Χρονικά της Επείγουσας Ιατρικής επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση που εξασφαλίζει ταχύτερη διάγνωση του εμφράγματος σε ασθενείς με οξεία στηθάγχη. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στην εξέταση καρδιακής τροπονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας* της Roche, χάρη στην οποία ο απαιτούμενος χρόνος παρατήρησης για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό του εμφράγματος μειώνεται από 3-6 ώρες σε μόλις 1 ώρα. Όπως έχει αποδειχθεί, η γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση του εμφράγματος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς για κάθε ώρα που καθυστερεί η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής από τη στιγμή εκδήλωσης των συμπτωμάτων αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας.

Όπως αναφέρει ο Christian Mueller, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, ένας από τους κύριους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, «Χάρη σ’ αυτή τη νέα προσέγγιση, μπορούμε τώρα να μειώσουμε τον χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος για εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, οι οποίοι προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ θωρακικό πόνο. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται πια να περιμένουν τρεις ώρες ή και περισσότερο χωρίς να γνωρίζουν εάν πάσχουν από κάποια θανατηφόρα νόσο ή αν ο θωρακικός πόνος που νιώθουν οφείλεται σε άλλες αιτίες».

 

Κάθε λεπτό μετράει

Η καρδιακή προσβολή, ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ), αποτελεί σύνηθες καρδιακό επεισόδιο, κατά το οποίο διακόπτεται η παροχή αίματος σε μια περιοχή της καρδιάς με αποτέλεσμα να νεκρώνονται τα μυϊκά κύτταρα. Η άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη, καθώς για κάθε 30 λεπτά που περνούν ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 7,5% στους ασθενείς με ΟΕΜ. Οι ασθενείς με στηθάγχη και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε ΟΕΜ αποτελούν περίπου το 10-20% των περιπτώσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται ένα έμφραγμα κάθε 43 δευτερόλεπτα.

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη του μυοκαρδίου η οποία εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση εμφράγματος. Ένας περιορισμός των αιματολογικών εξετάσεων τροπονίνης παλαιότερης γενιάς είναι ο χρόνος που χρειαζόταν για να ανιχνευθεί η έκλυση της τροπονίνης, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις ανερχόταν στις έξι ώρες για τα λιγότερο ευαίσθητα τεστ. Ο δείκτης θνησιμότητας από έμφραγμα είναι ιδιαίτερα υψηλός τις πρώτες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και πιθανότατα σώζει ζωές.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) ενστερνίστηκαν αυτή την ταχεία διαγνωστική προσέγγιση στην ετήσια συνάντησή τους στο Λονδίνο (ΗΒ) τον Αύγουστο του 2015. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την κλινική πρακτική (2015 ESC NSTEMI) υποστηρίζουν πλέον τον μιας ώρας διαγνωστικό αλγόριθμο με υψηλής ευαισθησίας τεστ τροπονίνης που επικυρώθηκε με τη μελέτη TRAPID-AMI.

Όπως αναφέρει ο Roland Diggelmann, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Roche Diagnostics, «Τα αποτελέσματα της μελέτης TRAPID-AMI για ακόμη μία φορά αποδεικνύουν ότι τα διαγνωστικά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν την κλινική πρακτική συνεισφέροντας σε καλύτερη έκβαση των ασθενών. Στη Roche επενδύουμε συνεχώς σε κλινικές μελέτες με σκοπό την ενθάρρυνση της καινοτομίας και τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παρέχουμε σε γιατρούς και ασθενείς, σε ολόκληρο τον κόσμο διαγνωστικές εξετάσεις και λύσεις που βελτιώνουν την υγεία και σώζουν ζωές».

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud