You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Γράφει ο Γεώργιος Τσιούλιας, MD, PhD, FACS, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή τού Πανεπιστημίου NewJersey, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείο Βετεράνων New Jersey

Πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία ανίχνευσης ακόμα καί ελάχιστων καρκινικών κυττάρων στο περιφερειακό αίμα έχουν αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για το ρόλο τους στην ανάπτυξη  των μεταστάσεων. Μελέτες σε ασθενείς με καρκίνο τού παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, και του πνεύμονα απέδειξαν ότι η παρουσία καρκινικών κυττάρων στο περιφερειακό αίμα αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη γιά την ολική επιβίωση καί το διάστημα ελεύθερο νόσου.  Επίσης αποτελούν δείκτες της ανταπόκρισης στην χημειοθεραπεία και πιθανά  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν νέοι θεραπευτικοί στόχοι και σαν πιό ακριβείς καρκινικοί δείκτες.

Οι νεώτερες μέθοδοι ανίχνευσης αυτών των κυττάρων μπορούν να διαχωριστούν σε άμεσες, που βασίζονται σε κυτταρομετρικές και ανοσοϊστοχημικές μεθόδους, που εξετάζουν ολόκληρο το κύτταρο και έμμεσες, που ανιχνεύουν χαρακτηριστικά τμήματα DNA η RNA, με τη βοήθεια του PCR. Επειδή τα καρκινικά κύτταρα στο περιφερειακό αίμα αποτελούν σπάνια συμβάντα (1 ανα 106-109) ο διαχωρισμός από τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος είναι καθοριστικός για την επιτυχία της μεθόδου. Ο διαχωρισμός επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των ιδιαίτερων κυτταρολογικών χαρακτηριστικών, που έχουν τα καρκινικά κύτταρα, όπως το μέγεθος και η πυρηνική πυκνότητα, η με χρήση ειδκών αντισωμάτων, τα οποία ανιχνεύουν ειδικά καρκινικά αντιγόνα στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου ή και μέσα στο κυτταρόπλασμα. Ο εμπλουτισμός του δείγματος γίνεται με ανοσομαγνητικά σφαιρίδια επικαλυμένα με μονοκλωνικό αντίσωμα, που ανιχνεύει το επιθηλιακό μόριο προσκόλλησης (EpCAM). Το επιλεγμένο αυτό δείγμα κυττάρων υποβάλλεται σε διαδικασία αύξησης διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης και στη συνέχεια γίνεται τριπλή χρώση με αντισώματα, έναντι της κυτταροκερατίνης συνδεδεμένο με φθορίζουσα φυκοερυθρίνη, αντισώματα εναντι τού CD45, καί του DNA με την τεχνική του ανοσοφθορισμού. Το τελικό δείγμα με την τριπλή χρώση αναλύονται με κυτταρομετρή.

Βελτίωση της ανωτέρω μεθόδου αποτελεί η ημιαυτόματη μέθοδος με ειδικό μικροσκόπιο ανοσοφθορισμού (CellSearch). Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται ήδη στην κλινική έρευνα και πράξη. Μια νεώτερη καί πολλά υποσχόμενη φαψςτεχνική βασίζεται στην προσκόληση καρκινικών κυττάρων σε μικροπασσάλους κορεσμένους με αντίσωμα για το EpCAM, καθώς το δείγμα αίματος διοχετεύεται με σταθερή ροή καί πίεση, μέσα από ενα ειδικά κατασκευασμένο μικροτσίπ (CTC-chip). Οι πρώτες κλινικές πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι η μέθοδος αυτή δίνει πιο πλούσιο και καθαρό δείγμα καρκινικών κυττάρων και έχει μεγαλύτερη ακρίβεια και πιστότητα, συγκρινόμενη με τις προγενέστερες μελέτες. 

Η εφαρμογή ανοσοκυτταροχημικών μέθοδων στην ανίχνευση καρκινικών κυττάρων στο περιφερειακό αίμα έχει καταδείξει ότι η παρουσία αυτών των κυττάρων σχετίζεται με τη δημιουργία μεταστάσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αξιόπιστος καί ανεξάρτητος δείκτης όχι μόνο για την πρόγνωση, αλλά και για την πρώιμη καί εγκαιρη διάγνωση  υποτροπής του καρκίνου. Επιπλέον, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο αυξημένος αριθμός αυτών των καρκινικών κυττάρων  έχει προγνωστική αξία σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο πριν να αρχίσουν την χημειοθεραπεία, αλλά και ακόμα πιο σημαντικά, μπορούν να προβλέψουν καί κλινκή ανταπόκριση  στην θεραπεία, μετά τον πρώτο κύκλο χημειοθεραπείας. Αυτή η πληροφορία μπορεί να αξιοποιηθεί εγκαιρα για αλλαγή στο σχήμα της χημειοθεραπείας και να αποτελέσει σημαντικό προγνωστικό παράγοντα γιά την ολική επιβίωση και το διάστημα ελεύθερο νόσου.

Συμπερασματικά, οι βελτιωμένες σύγχρονες ανοσοκυτταροχημικές μέθοδοι στην ανίχνευση καρκινικών κυττάρων στο περιφερειακό αίμα έχουν βοηθήσει να χρησιμοποιηθεί αυτός ο καινούργιος δείκτης σαν αξιόπιστος καί ανεξάρτητος σην διάγνωση, στην πρόγνωση και στην αξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

December 2019
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud