You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

«Ανεξαρτησία» για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει στους ασθενείς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και τους προτρέπει να εστιάσουν στη δύναμη της θέλησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο (25/05).

Με κεντρικό μήνυμα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» και σύνθημα «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δε με σταματά…» ανακοινώθηκε σήμερα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η φετινή ενημερωτική εκστρατεία με στόχο να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πάσχοντες και να τους προτρέψει να εστιάσουν στη δύναμη της θέλησης.

Ο στόχος της εκστρατείας

Η φετινή  εκστρατεία στοχεύει στο να αναδείξει τη θετική στάση των ατόμων με ΣΚΠ, ώστε να συνεχίσουν να είναι άτομα ανεξάρτητα, υπερήφανα και ικανοποιημένα από τη ζωή. Παράλληλα, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις εστιάζουν στην ενημέρωση του κοινού που δεν γνωρίζει καθόλου ή γνωρίζει λίγα για τη νόσο, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τους πάσχοντες να κατανοήσει η κοινωνία τι είναι η νόσος και πως αυτή τους επηρεάζει στην καθημερινότητά τους.

Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια εφαρμόζονται θεραπείες που αν χορηγηθούν στην αρχική φάση της εμφάνισης της νόσου, θα επιβραδύνουν την εξέλιξη της προς τη χρόνια μορφή, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο. Ι. Βουμβουράκη – Αν. Καθηγητή Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας ΕΚΠΑ,. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η νόσος εμφανίζεται στην παραγωγική ηλικία και στη μακροχρόνια συνήθως εξέλιξή της είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σημαντική αναπηρία, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, κυρίως για την αιτιολογία και φυσικά την θεραπευτική αντιμετώπισή της. «Στη χρόνια εξέλιξη της νόσου, εκτός από τις ευρύτερα γνωστές κινητικές διαταραχές, συνυπάρχουν πιθανώς και άλλα προβλήματα που υποεκτιμώνται ακόμη και από τους ίδιους τους πάσχοντες. Μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων είναι η ψυχική δυσλειτουργία, η νοητική έκπτωση, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και οι διαταραχές συνήθως της ουροδόχου κύστεως και σπανιότερα του εντέρου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνόλου των συμπτωμάτων είναι καθοριστική για την ποιότητα ζωής του ατόμου», τόνισε ο κος Βουμβουράκης.

Δικαίωμα στην ανεξαρτησία

Την ανάγκη διατήρησης της  ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ των ασθενών σε όλους τους τομείς της ζωής τους, ώστε να αισθάνονται ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να απολαμβάνουν την τόσο σημαντική αυτοεκτίμηση, επεσήμανε η κα. Βασιλική Μαράκα Πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το άτομο που διαγιγνώσκεται με ΣΚΠ έχει δικαίωμα να επιλέγει τον τρόπο ζωής που του ταιριάζει, προσαρμόζοντας αυτό που αγαπά στα νέα δεδομένα της ασθένειάς του. Η σωστή ενημέρωση της οικογένειας, συγγενών και φίλων σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας και της προσαρμογής των ατόμων που το περιβάλλον στα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στηρίζει και την Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, με κεντρικό μήνυμα «Προορισμός: Μια καλύτερη Ζωή. Σκέψου θετικά!» η οποία φέρει και την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η ενθάρρυνση της θετικής στάσης των ατόμων με ΣKΠ ότι μπορούν να έχουν μια γεμάτη ζωή και ότι είναι σημαντικό να διαφυλάξουν τη λειτουργικότητα του μυαλού και του σώματος, αλλά και την πνευματική και σωματική τους ανεξαρτησία.

Στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ αναφέρθηκε και η κα. Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΑμΣΚΠ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια από τις βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης. «Ως τέτοια είναι βαθιά ριζωμένη στην συνείδησή μας και ιεραρχείται με βάση την κάλυψη των αναγκών μας. Η παραβίασή της μπορεί να δημιουργήσει αισθητή αναστάτωση στον ψυχικό κόσμο μας και όχι μόνο. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ως χρόνια πάθηση μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο γεγονός με απειλητικές συνέπειες σε πολλές εκφάνσεις της ζωής των πασχόντων», υπογράμμισε η κα. Τζίτζικα και συνέχισε: «Ακόμη και με την ύπαρξη της ασθένειας στη ζωή μας μπορούμε μαζί να είμαστε πιο ανεξάρτητοι. Αυτό είναι και το επιθυμητό για όλους τους πάσχοντες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις στην διατήρηση της ανεξαρτησίας τους στην καθημερινότητα».

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud