You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος: Ελπιδοφόρα θεραπεία των Sanofi & Regeneron

Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το ερευνητικό REGN2810, έναν αναστολέα του σημείου ελέγχου (checkpoint inhibitor) που στοχεύει το PD-1 (programmed death 1) σε ασθενείς με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος (CSCC), ανακοινώνουν οι φαρμακευτικές Sanofi και Regeneron Pharmaceuticals, Inc.

Τα δεδομένα που προήλθαν από δύο ομάδες επέκτασης της κλινικής μελέτης Φάσης 1 του REGN2810, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο στη διάρκεια μιας προφορικής παρουσίασης (Περίληψη #9503). Το REGN2810 βρίσκεται επίσης υπό έρευνα στο πλαίσιο της EMPOWER-CSCC 1, μίας εν εξελίξει Φάσης 2, δυνητικά πιλοτικής, ενός σκέλους, ανοιχτής κλινικής μελέτης , η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εισαγωγής ασθενών με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος (CSCC).

Η θεραπεία με το REGN2810 κατάδειξε εκτιμώμενο από τον ερευνητή συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης (ORR) 46,2% (12 στους 26 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 2 με πλήρη ανταπόκριση, 9 με μερική ανταπόκριση και 1 με ανεπιβεβαίωτη μερική ανταπόκριση) και ποσοστό ελέγχου της νόσου (DCR) 69,2% (18 στους 26 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 12 με συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης [ORR] και 6 με σταθερή νόσο). Η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου και η συνολική επιβίωση δεν επιτεύχθηκαν την ημερομηνία αποκοπής των δεδομένων με διάμεση παρακολούθηση έως 6,9 μήνες (εύρος: 1,1 έως 13,8 μήνες και συνεχίζεται). Ένας ασθενής εμφάνισε πρόοδο νόσου κατά τη διάρκεια της θεραπείας με REGN2810 μετά την αρχική ανταπόκριση και δύο ασθενείς δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν λόγω θανάτου που θεωρήθηκε μη σχετικός με το REGN2810. Δέκα ασθενείς συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανταπόκριση από την ημερομηνία αποκοπής των δεδομένων (διάρκεια ανταπόκρισης μεγαλύτερη από 8 έως μεγαλύτερη από 40 εβδομάδες).

Η πιο συχνά αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια που σχετίζεται με τη θεραπεία, ανεξαρτήτως βαθμού, ήταν η κόπωση (23,1%). Όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 3 ή υψηλότερου παρατηρήθηκαν μία φορά και περιλαμβάνουν τα εξής: αρθραλγία (3,8%), κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα (3,8%), εξασθένηση (3,8%), αυξημένα επίπεδα ασπαρτικής αμινοτρνασφεράσης [AST] (3,8%) και αυξημένα επίπεδα αλανινικής αμινοτρανσφεράσης [ALT] (3,8%).

«Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος (CSCC) αποτελεί τον δεύτερο πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος μετά το μελάνωμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία» δήλωσε ο Κυριάκος Π. Παπαδόπουλος, M.D., Ανώτερος Κλινικός Ερευνητής στο South Texas Accelerated Research Therapeutics (START) που παρουσίασε τη μελέτη, προσθέτοντας ακόμη τα εξής: «Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα αναφερόμενα ποσοστά μεταλλάξεων μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου, που είναι πιθανό να συμβάλουν στα ευρήματα της μελέτης, τα οποία αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης σε ένα αντίσωμα PD-1 ενός συμπαγούς καρκινικού όγκου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν ότι η οδός της PD-1 είναι σημαντική σε αυτούς τους ασθενείς».

Το REGN2810 είναι ένα ανθρώπινο, μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον αναστολέα σημείου ελέγχου της PD-1 και αναπτύσσεται από κοινού από τη Regeneron και τη Sanofi στο πλαίσιο μίας συμφωνίας παγκόσμιας συνεργασίας. Το REGN2810 ερευνάται επί του παρόντος ως μονοθεραπεία για διάφορους τύπους καρκίνου – ανάμεσά τους το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος (CSCC), το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) και ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) – καθώς και σε συνδυασμό με το REGN3767, μία άλλη ερευνητική ανοσοθεραπεία που στοχεύει τον αναστολέα σημείου ελέγχου του LAG-3 (lymphocyte-activation gene 3).

Το REGN2810 και το REGN3767 βρίσκονται υπό κλινική ανάπτυξη και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως από καμία ρυθμιστική αρχή.

Σχετικά με το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος (CSCC)

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος (CSCC) είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που το CSCC έχει καλή πρόγνωση εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί χειρουργικά, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιθετικό σε προχωρημένα στάδια. Οι ασθενείς σε αυτό το στάδιο είναι δυνατό να παραμορφωθούν εξαιτίας των πολλαπλών επεμβάσεων για την απομάκρυνση όγκων στην επιφάνεια του δέρματος στο κεφάλι, στο λαιμό και σε άλλα μέρη του σώματος. Το CSCC αποτελεί την δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος μετά το μελάνωμα.

Search

Facebook

Προβληθείτε εδώ

Ημερομηνία

January 2021
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο Καιρός στην Αθήνα
Sorry! No actual weather data available!


Tag Cloud